ဆန္​လံုးညိဳမွထုတ္​လုပ္​​ေသာဗနီဂါ 
Brown Rice Vinegar (BRV)

       Brown Rice Vinegar တြင္​ အစ္​ဆီတစ္​အက္​ဆစ္​ဘက္​တီရီးယား (Acetic acid bacteria)မ်ား ပါဝင္​သည္​။ ၎တို႔သည္​ အသည္​းကိုအဓိကအက်ိဳးျပဳၿပီး အသည္​း႐ွိဆဲလ္​မ်ားကို ​ေရာဂါပိုးမႊားကင္​းစင္​​ေစျခင္​း၊ က်ား/မ ဟိုမုန္​း မ်ားကို ညီၫြတ္​မ်ွတ​ေစျခင္​း၊ ခႏၵာကိုယ္​တြင္​း႐ွိ မလိုအပ္​သည္​့ အဆိပ္​အ​ေတာက္​အရည္​မ်ားကို ပံုမွန္​စြန္​႔ျပစ္​​ေစျခင္​း ႏွင္​့ အသည္​း၏လုပ္​ငန္​း​ေဆာင္​တာမ်ားကို ညီၫြတ္​မ်ွတ​ေစရန္​ ​ေပါင္​းစည္​းဖန္​တီး​ေပးျခင္​းတို႔ျဖင္​့ ​ေထာက္​ကူ​ေပးသည္​။ ထို႔အျပင္​ အိမ္​​ေမြး တိရစၧာန္​မ်ားတြင္​ ​ေရာဂါႀကိဳတင္​ကာကြယ္​ျခင္​းႏွင္​့ ​ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ ကုသျခင္​း တို႔တြင္​လည္​း အသံုးဝင္​သည္​။


       BRV သည္​ အစ္​ဆစ္​​ေပ်ာ့အမ်ိဳးအစားပင္​ျဖစ္​သည္​။ သို႔ရာတြင္​ BRV သည္​ခႏၵာကိုယ္​အတြင္​း ​ေက်ပ်က္​ၿပီး​ေသာအခါ ဓာတ္​ႂကြင္​းမ်ားသည္​ အယ္​လ္​ကာလီ(alkali)မ်ားအျဖစ္​​ ေျပာင္​းလဲသြားသည္​။ ထို႔​ေၾကာင္​့ BRV ကို အယ္​လ္​ကာလီအစာ (alkali food) ဟုလည္​း​ေခၚသည္​။ ဗနီဂါခ်က္​လုပ္​ရယူႏိုင္​သည္​့ ႏွံစားပင္​မ်ားႏွင္​့ သစ္​သီးမ်ားသည္​ သဘာဝအယ္​လ္​ကာလီ(alkali food) အစာမ်ားပင္​ျဖစ္​သည္​။

        BRVသည္​ ၎ကိုယ္​တိုင္​က အက္​ဆစ္​တစ္​မ်ိဳးျဖစ္​​ေသာ္​လည္​း သက္​႐ွိလူသားမ်ား၊ အိမ္​​ေမြးတိရိစာၦန္​မ်ားႏွင္​့ အပင္​မ်ားကစုပ္​ယူစားသံုးၿပီးပါက ​ေဘ့စ္​ (base) အျဖစ္​သို႔​ေျပာင္​းလဲသြား​ေလ့႐ွိသည္​။ ထို႔​ေၾကာင္​့ BRV ၏လုပ္​ငန္​း​ေဆာင္​တာသည္​ အစ္​ဆစ္​သဘာဝမွ အယ္​လ္​ကာလီသဘာဝသို႔ ​ေျပာင္​းလဲ​ေပးရန္​ျဖစ္​သည္​။ ဤသို႔ျဖင္​့ ခႏၵာကိုယ္​ကို သန္​႔စင္​​ေစၿပီး က်န္​းမာ၍ အသစ္​တဖန္​ ျပန္​လည္​ႏုပ်ိဳလာ​ေစသည္​။

      BRVတြင္​ပါဝင္​သည္​့ ဖိုက္​တစ္​အစ္​ဆစ္​(phytic acid)သည္​ အဆိပ္​အ​ေတာက္​မ်ားကို​ေျပ​ေစၿပီး ​ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ကင္​းစင္​​ေစကာ ခႏၵာကိုယ္​ၾကံခိုင္​မႈကို တိုးတက္​​ေစသည္​။ ဖိုက္​တစ္​အစ္​ဆစ္​(phytic acid)သည္​ ​ေရာဂါႀကိဳတင္​ကာကြယ္​ျခင္​းႏွင္​့ ​ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကုသျခင္​းတို႔အတြက္​လည္​း အက်ိဳးျပဳသည္​။

        အျခားအစားအစာမ်ားထက္​ BRV သည္​ သူငယ္​ျပန္​ျခင္​းကို ကာကြယ္​​ေပးႏိုင္​သည္​့ အမိုႏိုအက္​ဆစ္​(amino acid)မ်ားႏွင္​့ ​ေအာ္​ဂဲနစ္​အက္​ဆစ္​(organic acid) မ်ားပါဝင္​​ေနသည္​။ ထို႔​ေၾကာင္​့ BRV သည္​ အရြယ္​တင္​ႏုပ်ိဳ​ေစႏိုင္​သည္​့ လက္​တစ္​အက္​ဆစ္​(lactic acid)မ်ား ခႏၵာကိုယ္​အတြင္​းတြင္​ ၿပိဳကြဲပ်က္​စီး​ေစရန္​အတြက္​ သင္​့​ေလ်ွာ္​သည္​။

       BRV သည္​ ကယ္​(လ္​)စီယမ္​စုပ္​ယူမႈအခ်ိဳးကိုျမင္​့မား​ေစသည္​။ ခႏၵာကိုယ္​အတြင္​း႐ွိအရည္​မ်ားတြင္​ အက္​ဆစ္​ဓာတ္​မ်ားလာပါက ခႏၵာကိုယ္​သဘာဝအရ သာမန္​မ်ွ​ေျချပန္​ျဖစ္​ရန္​ ႀကိဳးပမ္​းသည္​။ ဤအ​ေျခအ​ေနတြင္​ ခႏၵာကိုယ္​သည္​ ကယ္​(လ္​)စီယမ္​ကို လိုအပ္​လာသည္​။ အက္​ဆစ္​ရည္​ျဖစ္​​ေနသည္​့ ခႏၵာကိုယ္​အတြင္​းမွ ကယ္​(လ္​)စီယမ္​ကို စုပ္​ယူရန္​မွာခက္​ခဲသည္​။ သို႔ရာတြင္​ BRV ထဲသို႔ စီထရစ္​အက္​ဆစ္​(citric acid) ကို​ေပါင္​းထည္​့​ေပးပါက ကယ္​(လ္​)စီယမ္​ကို လြယ္​ကူစြာ စုပ္​ယူႏိုင္​သည္​။
BRV ၏လုပ္​ငန္​း​ေဆာင္​တာမ်ား
  • BRV ​ေဖ်ာ္​ရည္​​ေပ်ာ့​ေပ်ာ့သည္​ အပင္​စတင္​ႀကီးထြားခ်ိန္​မွ အဖူးမဖူးခင္​အခ်ိန္​အထိ အပင္​၏ ႀကီးထြားဖြံၿဖိဳးမႈကို လြယ္​ကူ​ေခ်ာ​ေမြ႔​ေစၿပီး ရြက္​ႏု​ေဝျခင္​းကို ​ေထာက္​ကူ​ေပးသည္​။ ရြက္​ျဖန္​းအျဖစ္​အသံုးျပဳပါက အရြက္​မ်ား​ေပၚ႐ွိ ဖ​ေရာင္​းလႊာျဖစ္​​ေပၚမႈကို ကူညီ​ေထာက္​ပံသည္​။ အရြက္​လႊာကို ထူထည္​းသိပ္​သည္​း​ေစၿပီး ရြက္​ႏု​ေဝ​ေစျခင္​းႏွင္​့ ​ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင္​့ အင္​းဆက္​ပိုးမႊားမ်ား၏ဒဏ္​ကို ခံႏိုင္​ရည္​တိုးတက္​​ေစသည္​။
  • BRV သည္​အပင္​မ်ား​ေပ်ာ့​ေပ်ာင္​း​ေကြးၫြတ္​ႏိုင္​​ေစၿပီး အျခား​ေသာရြက္​ျဖန္​းအား​ေဆးမ်ား အသံုးျပဳပါက ရြက္​ျဖန္​း အား​ေဆးမ်ားမွ အစာ၊ အာဟာရမ်ား စုတ္​ယူႏိုင္​မႈစြမ္​းရည္​ကို တိုးတက္​​ေစသည္​။
  • BRV တြင္​ပါဝင္​​ေသာ အက္​စီတစ္​အက္​ဆစ္​ ဘက္​တီးရီးယားမ်ား၏ စြမ္​းရည္​​ေၾကာင္​့ BRV သည္​လည္​း ပိုးသတ္​ႏိုင္​ျခင္​းႏွင္​့ အက်ိဳးျပဳအႏုဇီဝမ်ား ႐ွင္​သန္​​ေပါက္​ဖြားႀကီးထြားႏႈန္​းကို တည္​ညိမ္​​ေအာင္​ ထိမ္​းသိမ္​း ထားႏိုင္​သည္​။
  • ကယ္​(လ္​)စီယမ္​​ေပ်ာ္​ရည္​(WS-Ca)ႏွင္​့ BRV ကိုတြဲ၍အသံုးျပဳပါက ကယ္​(လ္​)စီယမ္​၏အက်ိဳးသက္​​ေရာက္​မႈကို အ​ေကာင္​းဆံုး အသံုးခ်ႏိုင္​သည္​။
  • BRV သည္​အပင္​မ်ား၏မ်ိဳးပြားျခင္​းႏွင္​့ဆိုင္​​ေသာ ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈမ်ားကို ျမန္​ႏႈန္​းျမင္​့​ေစသည္​။

BRV ကိုလက္​​ေတြ႔အသံုးခ်ပံု
  • ၾကက္​ဥခြံမ်ားကို BRV ထဲသို႔ထည္​့ၿပီး ကယ္​(လ္​)စီယမ္​​ေပ်ာ္​ရည္​ ထုတ္​ယူႏိုင္​သည္​။
  • အမဲ႐ိုး၊ ဝက္​႐ိုး၊ ၾကက္​႐ိုး၊ ငါး႐ိုးအစ႐ွိသည္​တို႔ကို BRV ထဲတြင္​စိမ္​ၿပီး ကယ္​(လ္​)စီယမ္​​ေဖာ့စဖိတ္​​ေပ်ာ္​ရည္​ (WS-CaPo) ထုတ္​ယူႏိုင္​သည္​။
  • အပင္​ဖ်က္​ပိုးမႊားမ်ား ​ေသ​ေစရန္​ ရြက္​ႏု​ေဝခ်ိန္​တြင္​ BRV ကို ​ေရျဖင္​့ ၁:၅၀၀ အခ်ိဳးျဖင္​့​ေရာစပ္​ ပက္​ျဖန္​း​ေပးႏိုင္​သည္​။ ရြက္​ႏုမ်ားရင္​့လာခ်ိန္​တြင္​ ၁:၂၀၀ (သို႔) ၁:၃၀၀ ႏႈန္​းျဖင္​့ ပက္​ျဖန္​း​ေပးျခင္​းျဖင္​့ ​ဖ်က္​ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္​ႏိုင္​သည္​။
  • BRV ကို​ ေျမျပင္​ခ်ိန္​တြင္​လည္​​ေကာင္​း၊ IMO-4 ျပဳလုပ္​ရာတြင္​လည္​​ေကာင္​း၊ အာဟာရျပည္​့ဝသည္​့ ​ေျမ​ေဆြးပံုမ်ားျပဳလုပ္​ရာတြင္​လည္​​ေကာင္​း အသံုးျပဳႏိုင္​သည္​။ 


ဆန္​လံုးညိဳမွထုတ္​လုပ္​​ေသာဗနီဂါ (BRV) ျပဳလုပ္နည္း
  1. ဆန္လံုးညိဳ ​ႏို႔ဆီဗူး ၂-ဗူးကို ေရ ၂-ႀကိမ္​ေဆး ၍ ၁-ရက္​ခန္​႔ ေရစိမ​္​ေပးပါ။
  2. ​ေရစိမ္​ထား​ေသာဆန္​ကို အိုးထဲထည့္ၿပီး ​ေရခန္​းခ်က္​ပါ။
  3. ​ေရခန္​းခ်က္​ထား​ေသာ ထမင္​းကို အဝက်ယ္သည္​့ခြက္တစ္​ခုခုထဲသို႔​ေျပာင္​းထည္​့ၿပီး အားလံုးေၾကသည္ အထိ ႀကိတ္ေခ်ပါ။
  4. ေရ ၂-လီတာႏွင္​့ ဘီယာသံဘူး​ေသးတစ္​ဘူး (250-ml) ထပ္​ထည့္ၿပီး ဆန္ျပဳတ္ကဲ့သို႔  ျဖစ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ တေဆးေျခာက္မႈန္​ (Yeast Powder) ၂-ဂရမ္ေရာထည့္ၿပီး   ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
  5. ထို႔ေနာက္ သင့္ေတာ္ေသာဖန္ပုလင္း (စဥ့္အိုးငယ္ျဖင္​့ ျပဳလုပ္​ႏိုင္လွ်င္ ပို၍ေကာင္းပါသည္​ ) ထဲသို႔ သံုးပံုႏွစ္​ပံုျပည့္ သည့္အထိ ေလာင္းထည့္ၿပီး ပိတ္စပါးျဖင္​့ ျဖင့္၂-ထပ္ဖံုးအုပ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပိတ္စ ၂-ထပ္ေပၚမွအေႂကြ​ေစ့ငယ္တစ္ေစ့(​ေၾကးဝါျပား)ကို  အေလးဖိသကဲ့သို႔ တင္ထားပါ။
  6. ေနေရာင္ျခည္တိုက္​႐ိုက္​မက်ေရာက္ မထိေတြ႕ႏိုင္သည့္  (အပူခ်ိန္ ၇၅-ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွ ၈၅-ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ၾကား)   ေနရာတြင္ထားပါ။ ပုလင္​း/စဥ္​့အိုးကို လံုးဝလႈပ္​႐ွားမႈမ႐ွိ​​ေသာ ​ေနရာတြင္​သာထားရပါမည္​။
  7. ၆-လခန္႔ၾကာလွ်င္ ပိတ္ပါးစေပၚမွ အေႂကြေစ့တြင္ စိမ္းျပာေရာင္ သန္းလာေပမည္​။ ထိုအခါ အသင္​့သံုးႏိုင္​​ေသာ ဗနီဂါကို ရ႐ွိၿပီျဖစ္​ပါသည္​။
  8. အခ်ဥ္ေပါက္ အေရာအေႏွာထဲမွ ၾကည္လင္ေနေသာ ဗနီကာမ်ားကို ေရစစ္ျဖင့္ စစ္ယူ၍ ထည္​့စရာ ပုလင္​းအသစ္​ထဲသို႔​ေျပာင္​းထည္​့ၿပီး ရယူသိမ္​းဆည္​းႏိုင္​ပါသည္​။ (ခန္႔မွန္းေျခ ၁.၆-လီတာမွ် ရရွိေပမည္။)
  9. ရရွိလာေသာ ဗနီဂါပုလင္းကို လံုျခံဳေအာင္ ေသခ်ာစြာပိတ္ထားၿပီး ေအးေသာေနရာ ( ၁၅-ဒီဂရီစင္​တီဂရိတ္​ေအာက္ေအးေသာ ေရခဲ​ေတၱာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ခန္း ) တြင္သိုေလွာင္ သိမ္းဆည္းထား၍ သံုးစြဲႏိုင္​ပါသည္​။

(ဗနီကာကိုကိုယ္​တိုင္​ထုတ္​ယူရန္​ အခက္​အခဲ႐ွိပါက (Makgeolli ​ေခၚ Korean rice wine) ကိုအစားထိုးဝယ္​ယူသံုးစြဲႏိုင္​ပါသည္​။ သို႔မဟုတ္​ ထန္​းရည္​ကို ပုလင္​း၏သံုးပံုႏွစ္​ပံုခန္​႔ထည္​့၍ အဝကိုပိတ္​စပါးျဖင္​့ ခ်ည္​​ေႏွာင္​ကာ ၁၅-ရက္​ခန္​႔ထား႐ွိ၍လည္​း BRV အျဖစ္​အလြယ္​တကူ အစားထိုးသံုးစြဲႏိုင္​ပါသည္​။
Next
Newer Post
Previous
This is the last post.
 
Top