ဆန္လံုးညိဳမွထုတ္လုပ္ေသာဗနီဂါ
Brown Rice Vinegar (BRV)
Brown Rice Vinegar တြင္ အစ္ဆီတစ္အက္ဆစ္ဘက္တီရီးယား (Acetic acid bacteria)မ်ား ပါဝင္သည္။ ၎တို႔သည္ အသည္းကိုအဓိကအက်ိဳးျပဳၿပီး အသည္း႐ွိဆဲလ္မ်ားကို ေရာဂါပိုးမႊားကင္းစင္ေစျခင္း၊ က်ား/မ ဟိုမုန္း မ်ားကို ညီၫြတ္မ်ွတေစျခင္း၊ ခႏၵာကိုယ္တြင္း႐ွိ မလိုအပ္သည့္ အဆိပ္အေတာက္အရည္မ်ားကို ပံုမွန္စြန္႔ျပစ္ေစျခင္း ႏွင့္ အသည္း၏လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ားကို ညီၫြတ္မ်ွတေစရန္ ေပါင္းစည္းဖန္တီးေပးျခင္းတို႔ျဖင့္ ေထာက္ကူေပးသည္။ ထို႔အျပင္ အိမ္ေမြး တိရစၧာန္မ်ားတြင္ ေရာဂါႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းႏွင့္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ ကုသျခင္း တို႔တြင္လည္း အသံုးဝင္သည္။
BRV သည္ အစ္ဆစ္ေပ်ာ့အမ်ိဳးအစားပင္ျဖစ္သည္။ သို႔ရာတြင္ BRV သည္ခႏၵာကိုယ္အတြင္း ေက်ပ်က္ၿပီးေသာအခါ ဓာတ္ႂကြင္းမ်ားသည္ အယ္လ္ကာလီ(alkali)မ်ားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ BRV ကို အယ္လ္ကာလီအစာ (alkali food) ဟုလည္းေခၚသည္။ ဗနီဂါခ်က္လုပ္ရယူႏိုင္သည့္ ႏွံစားပင္မ်ားႏွင့္ သစ္သီးမ်ားသည္ သဘာဝအယ္လ္ကာလီ(alkali food) အစာမ်ားပင္ျဖစ္သည္။
BRVသည္ ၎ကိုယ္တိုင္က အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ္လည္း သက္႐ွိလူသားမ်ား၊ အိမ္ေမြးတိရိစာၦန္မ်ားႏွင့္ အပင္မ်ားကစုပ္ယူစားသံုးၿပီးပါက ေဘ့စ္ (base) အျဖစ္သို႔ေျပာင္းလဲသြားေလ့႐ွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ BRV ၏လုပ္ငန္းေဆာင္တာသည္ အစ္ဆစ္သဘာဝမွ အယ္လ္ကာလီသဘာဝသို႔ ေျပာင္းလဲေပးရန္ျဖစ္သည္။ ဤသို႔ျဖင့္ ခႏၵာကိုယ္ကို သန္႔စင္ေစၿပီး က်န္းမာ၍ အသစ္တဖန္ ျပန္လည္ႏုပ်ိဳလာေစသည္။
BRVတြင္ပါဝင္သည့္ ဖိုက္တစ္အစ္ဆစ္(phytic acid)သည္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုေျပေစၿပီး ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ကင္းစင္ေစကာ ခႏၵာကိုယ္ၾကံခိုင္မႈကို တိုးတက္ေစသည္။ ဖိုက္တစ္အစ္ဆစ္(phytic acid)သည္ ေရာဂါႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းႏွင့္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကုသျခင္းတို႔အတြက္လည္း အက်ိဳးျပဳသည္။
အျခားအစားအစာမ်ားထက္ BRV သည္ သူငယ္ျပန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ အမိုႏိုအက္ဆစ္(amino acid)မ်ားႏွင့္ ေအာ္ဂဲနစ္အက္ဆစ္(organic acid) မ်ားပါဝင္ေနသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ BRV သည္ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစႏိုင္သည့္ လက္တစ္အက္ဆစ္(lactic acid)မ်ား ခႏၵာကိုယ္အတြင္းတြင္ ၿပိဳကြဲပ်က္စီးေစရန္အတြက္ သင့္ေလ်ွာ္သည္။
BRV သည္ ကယ္(လ္)စီယမ္စုပ္ယူမႈအခ်ိဳးကိုျမင့္မားေစသည္။ ခႏၵာကိုယ္အတြင္း႐ွိအရည္မ်ားတြင္ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားလာပါက ခႏၵာကိုယ္သဘာဝအရ သာမန္မ်ွေျချပန္ျဖစ္ရန္ ႀကိဳးပမ္းသည္။ ဤအေျခအေနတြင္ ခႏၵာကိုယ္သည္ ကယ္(လ္)စီယမ္ကို လိုအပ္လာသည္။ အက္ဆစ္ရည္ျဖစ္ေနသည့္ ခႏၵာကိုယ္အတြင္းမွ ကယ္(လ္)စီယမ္ကို စုပ္ယူရန္မွာခက္ခဲသည္။ သို႔ရာတြင္ BRV ထဲသို႔ စီထရစ္အက္ဆစ္(citric acid) ကိုေပါင္းထည့္ေပးပါက ကယ္(လ္)စီယမ္ကို လြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏိုင္သည္။
BRV ၏လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ား
- BRV ေဖ်ာ္ရည္ေပ်ာ့ေပ်ာ့သည္ အပင္စတင္ႀကီးထြားခ်ိန္မွ အဖူးမဖူးခင္အခ်ိန္အထိ အပင္၏ ႀကီးထြားဖြံၿဖိဳးမႈကို လြယ္ကူေခ်ာေမြ႔ေစၿပီး ရြက္ႏုေဝျခင္းကို ေထာက္ကူေပးသည္။ ရြက္ျဖန္းအျဖစ္အသံုးျပဳပါက အရြက္မ်ားေပၚ႐ွိ ဖေရာင္းလႊာျဖစ္ေပၚမႈကို ကူညီေထာက္ပံသည္။ အရြက္လႊာကို ထူထည္းသိပ္သည္းေစၿပီး ရြက္ႏုေဝေစျခင္းႏွင့္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား၏ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္တိုးတက္ေစသည္။
- BRV သည္အပင္မ်ားေပ်ာ့ေပ်ာင္းေကြးၫြတ္ႏိုင္ေစၿပီး အျခားေသာရြက္ျဖန္းအားေဆးမ်ား အသံုးျပဳပါက ရြက္ျဖန္း အားေဆးမ်ားမွ အစာ၊ အာဟာရမ်ား စုတ္ယူႏိုင္မႈစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစသည္။
- BRV တြင္ပါဝင္ေသာ အက္စီတစ္အက္ဆစ္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား၏ စြမ္းရည္ေၾကာင့္ BRV သည္လည္း ပိုးသတ္ႏိုင္ျခင္းႏွင့္ အက်ိဳးျပဳအႏုဇီဝမ်ား ႐ွင္သန္ေပါက္ဖြားႀကီးထြားႏႈန္းကို တည္ညိမ္ေအာင္ ထိမ္းသိမ္း ထားႏိုင္သည္။
- ကယ္(လ္)စီယမ္ေပ်ာ္ရည္(WS-Ca)ႏွင့္ BRV ကိုတြဲ၍အသံုးျပဳပါက ကယ္(လ္)စီယမ္၏အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို အေကာင္းဆံုး အသံုးခ်ႏိုင္သည္။
- BRV သည္အပင္မ်ား၏မ်ိဳးပြားျခင္းႏွင့္ဆိုင္ေသာ ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈမ်ားကို ျမန္ႏႈန္းျမင့္ေစသည္။
BRV ကိုလက္ေတြ႔အသံုးခ်ပံု
- ၾကက္ဥခြံမ်ားကို BRV ထဲသို႔ထည့္ၿပီး ကယ္(လ္)စီယမ္ေပ်ာ္ရည္ ထုတ္ယူႏိုင္သည္။
- အမဲ႐ိုး၊ ဝက္႐ိုး၊ ၾကက္႐ိုး၊ ငါး႐ိုးအစ႐ွိသည္တို႔ကို BRV ထဲတြင္စိမ္ၿပီး ကယ္(လ္)စီယမ္ေဖာ့စဖိတ္ေပ်ာ္ရည္ (WS-CaPo) ထုတ္ယူႏိုင္သည္။
- အပင္ဖ်က္ပိုးမႊားမ်ား ေသေစရန္ ရြက္ႏုေဝခ်ိန္တြင္ BRV ကို ေရျဖင့္ ၁:၅၀၀ အခ်ိဳးျဖင့္ေရာစပ္ ပက္ျဖန္းေပးႏိုင္သည္။ ရြက္ႏုမ်ားရင့္လာခ်ိန္တြင္ ၁:၂၀၀ (သို႔) ၁:၃၀၀ ႏႈန္းျဖင့္ ပက္ျဖန္းေပးျခင္းျဖင့္ ဖ်က္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
- BRV ကို ေျမျပင္ခ်ိန္တြင္လည္ေကာင္း၊ IMO-4 ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္ေကာင္း၊ အာဟာရျပည့္ဝသည့္ ေျမေဆြးပံုမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္လည္ေကာင္း အသံုးျပဳႏိုင္သည္။
ဆန္လံုးညိဳမွထုတ္လုပ္ေသာဗနီဂါ (BRV) ျပဳလုပ္နည္း
- ဆန္လံုးညိဳ ႏို႔ဆီဗူး ၂-ဗူးကို ေရ ၂-ႀကိမ္ေဆး ၍ ၁-ရက္ခန္႔ ေရစိမ္ေပးပါ။
- ေရစိမ္ထားေသာဆန္ကို အိုးထဲထည့္ၿပီး ေရခန္းခ်က္ပါ။
- ေရခန္းခ်က္ထားေသာ ထမင္းကို အဝက်ယ္သည့္ခြက္တစ္ခုခုထဲသို႔ေျပာင္းထည့္ၿပီး အားလံုးေၾကသည္ အထိ ႀကိတ္ေခ်ပါ။
- ေရ ၂-လီတာႏွင့္ ဘီယာသံဘူးေသးတစ္ဘူး (250-ml) ထပ္ထည့္ၿပီး ဆန္ျပဳတ္ကဲ့သို႔ ျဖစ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ တေဆးေျခာက္မႈန္ (Yeast Powder) ၂-ဂရမ္ေရာထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
- ထို႔ေနာက္ သင့္ေတာ္ေသာဖန္ပုလင္း (စဥ့္အိုးငယ္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ႏိုင္လွ်င္ ပို၍ေကာင္းပါသည္ ) ထဲသို႔ သံုးပံုႏွစ္ပံုျပည့္ သည့္အထိ ေလာင္းထည့္ၿပီး ပိတ္စပါးျဖင့္ ျဖင့္၂-ထပ္ဖံုးအုပ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပိတ္စ ၂-ထပ္ေပၚမွအေႂကြေစ့ငယ္တစ္ေစ့(ေၾကးဝါျပား)ကို အေလးဖိသကဲ့သို႔ တင္ထားပါ။
- ေနေရာင္ျခည္တိုက္႐ိုက္မက်ေရာက္ မထိေတြ႕ႏိုင္သည့္ (အပူခ်ိန္ ၇၅-ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွ ၈၅-ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ၾကား) ေနရာတြင္ထားပါ။ ပုလင္း/စဥ့္အိုးကို လံုးဝလႈပ္႐ွားမႈမ႐ွိေသာ ေနရာတြင္သာထားရပါမည္။
- ၆-လခန္႔ၾကာလွ်င္ ပိတ္ပါးစေပၚမွ အေႂကြေစ့တြင္ စိမ္းျပာေရာင္ သန္းလာေပမည္။ ထိုအခါ အသင့္သံုးႏိုင္ေသာ ဗနီဂါကို ရ႐ွိၿပီျဖစ္ပါသည္။
- အခ်ဥ္ေပါက္ အေရာအေႏွာထဲမွ ၾကည္လင္ေနေသာ ဗနီကာမ်ားကို ေရစစ္ျဖင့္ စစ္ယူ၍ ထည့္စရာ ပုလင္းအသစ္ထဲသို႔ေျပာင္းထည့္ၿပီး ရယူသိမ္းဆည္းႏိုင္ပါသည္။ (ခန္႔မွန္းေျခ ၁.၆-လီတာမွ် ရရွိေပမည္။)
- ရရွိလာေသာ ဗနီဂါပုလင္းကို လံုျခံဳေအာင္ ေသခ်ာစြာပိတ္ထားၿပီး ေအးေသာေနရာ ( ၁၅-ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ေအာက္ေအးေသာ ေရခဲေတၱာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ခန္း ) တြင္သိုေလွာင္ သိမ္းဆည္းထား၍ သံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။
(ဗနီကာကိုကိုယ္တိုင္ထုတ္ယူရန္ အခက္အခဲ႐ွိပါက (Makgeolli ေခၚ Korean rice wine) ကိုအစားထိုးဝယ္ယူသံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။ သို႔မဟုတ္ ထန္းရည္ကို ပုလင္း၏သံုးပံုႏွစ္ပံုခန္႔ထည့္၍ အဝကိုပိတ္စပါးျဖင့္ ခ်ည္ေႏွာင္ကာ ၁၅-ရက္ခန္႔ထား႐ွိ၍လည္း BRV အျဖစ္အလြယ္တကူ အစားထိုးသံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။