သခြားသီး၊ ေက်ာက္ဖ႐ံု သီးတို႔ႏွင့္ မ်ဳိးႏြယ္ဆင္ တူေသာ ေဂၚရခါး သီးေလး မ်ားသည္ ႐ုကၡေဗဒ သေဘာ အရ အသီးအႏွံ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေသာ္လည္း ၎ကို ဟင္းသီး အရြက္ အျဖစ္သာ အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾက၏။ ကမၻာသံုး သီးႏွံျဖစ္ေသာ ေဂၚရ ခါးသီးကို အျခား ႏုိင္ငံ မ်ားတြင္ chocho ဟုေခၚၾကၿပီး၊ အထူးသျဖင့္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုတြင္ လူႀကိဳက္မ်ား ေရပန္းစား လ်က္ရွိသည္။ ျမန္မာျပည္၏ ရွမ္းျပည္ကဲ့သို႔ ေအးျမေသာ ေဒသ မ်ားတြင္  တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလိုိလို ေတြ႕ရတတ္ ၿပီး၊ စူကာသီးဟု ေခၚဆိုၾက၏။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုႏြယ္ပင္ ႏွာေမာင္း မ်ားျဖင့္ ကပ္ေျမႇာင္ေပါက္ေရာက္ ေလ့ရွိၾက ၿပီး၊ အပင္ ႏြယ္တက္ႏို္င္ေစရန္ စင္ခံ၍ စိုုက္ ပ်ဳိးေပးပါက ႀကီးထြားႏႈန္းလ်င္ျမန္ ေစသည္။

   အပင္မွ အျဖဴေရာင္ အဖိုပြင့္ႏွင့္ အမ ပြင့္ေလးမ်ား တစ္ၿပိဳင္နက္တည္း ဖူးပြင့္ၾကၿပီး ပ်ား၊ ပိတုန္းေလး မ်ားက ၀တ္မႈန္ကူးေပး ေလ့ရွိၾက၏။ ၀တ္မႈန္ကူးၿပီးေနာက္ ရက္ေပါင္း ၃၀ အၾကာတြင္  ေဂၚရခါးသီးကို ခူးဆြတ္ႏိုင္ၿပီး ရာသီ တစ္ရာသီတြင္ အပင္ တစ္ပင္တည္းမွ ေဂၚရခါးသီး အလံုးေပါင္း ၁၀၀ မွ ၁၅၀ အထိ အသီး သီးပါသည္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ ေဂၚရခါးသီး၏ ပံုသဏၭာန္မွာ အရင္းပိုင္းတြင္ လံုး၀န္း၍ အဖ်ား႐ႉးပါ သည္။ သို႔ေသာ္ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ အသီး ပံုသဏၭာန္ကို လက္ေ၀ွ႔ထိုးေသာ လက္အိတ္ အစြပ္ပံုစံ၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားသြားမရွိဘဲ ပါးစပ္ေစ့ထားေသာ လူမ်က္ႏွာပံုစံမ်ား အျဖစ္ ထူးျခားစြာေတြ႕ရတတ္သည္။ အမ်ဳိး အစားေပၚမူတည္၍ အခ်ဳိ႕အသီးမ်ား၏ အေပၚယံအခြံတြင္ ထိုးထိုးေထာင္ေထာင္  ဆူးခြၽန္မ်ား ပါရွိၾက၏။
         အတန္ငယ္ ၾကတ္ဆတ္ေသာ အျဖဴေရာင္အသားမ်ား၏ အလယ္တြင္ ႏို႔ႏွစ္ေရာင္အေစ့ပါရွိၿပီး ထို အေစ့ကိုေတာ့ စားေလ့မရွိပါ။ အရည္ရႊမ္းၿပီး အရသာခ်ဳိေသာ ေဂၚရ ခါးသီးကို ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥျဖင့္ေရာေမႊေၾကာ္ ျခင္း၊ ႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေရာ ေၾကာ္ျခင္း၊ ပုစြန္ေျခာက္ျဖင့္ေၾကာ္ ခ်က္ ခ်က္ျခင္း၊ အျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ျဖင့္ေရာကာ သက္သက္လြတ္အစိမ္းေၾကာ္ ျခင္း၊ ေရေႏြးေျဖာ သို႔မဟုတ္ ခပ္စိမ္းစိမ္း ျပဳတ္ကာ ငပိရည္တို႔ျမႇံဳ႕ျခင္္း၊  သီးစံုပဲကုလား ဟင္း၊ ခ်ည္ရည္ဟင္းခ်က္ျခင္း၊ ဘူးသီးရွား ပါးေသာ ရာသီတြင္ေဂၚရခါးသီးကို ဘူးသီး ေၾကာ္ကဲ့သို႔ ေၾကာ္စားျခင္း၊ ၾကက္သားျဖင့္ ေရာေႏွာကာ ကာလသားဟင္း ခ်က္စား ျခင္း၊ အသီးကို အစိမ္းလိုက္ အသားမ်ားကို ျခစ္ယူ၍ သုပ္စားျခင္း စသည္ျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားႏိုင္၏။ အသီးသာမက အရြက္၊ ပင္စည္အၫြန္႔ႏွင့္ အျမစ္တို႔ကိုပါ စားသံုး ႏိုင္ပါသည္။
        အစိမ္းေရာင္ရွိၿပီး လတ္ဆတ္ ေသာ ေဂၚရခါးရြက္အၫြန္႔(စူကာၫြန္႔) သည္ ကန္စြန္း၊ ဟင္းႏုနယ္၊ ပဲၫြန္႔တို႔ထက္အရသာ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေသာေၾကာင့္ မီးဖို ေခ်ာင္သံုးေစ်းကြက္ထဲတြင္ ေဂၚရခါးၫြန္႔ က အသီးထက္ ေစ်းပိုေကာင္းပါသည္။USDA ၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ား  အရ ၁၀၀ ဂရမ္ အေလးခ်ိန္ရွိေသာ ေဂၚရခါး  သီးထဲတြင္ လူသားတို႔က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳေစေသာ ခြန္အား ၁၉ကယ္လို ရီ၊ ကစီဓာတ္ ၄ ဒသမ ၅၁ ဂရမ္၊ ပ႐ိုတင္း သုည ဒသမ ၈၂ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ သုည ဒသမ ၁၃ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ ဓာတ္ ၁ ဒသမ ၇ ဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၉၃ µg၊ နီအာစင္ သုည ဒသမ ၄၇ မီလီဂရမ္၊ ပန္တို သနစ္အက္ဆစ္ သုည ဒသမ ၂၄၉ မီလီဂရမ္၊ ပိုင္ရီေဒါက္ဆင္း သုည ဒသမ ၀၇၆ မီလီ ဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ သုည ဒသမ ၀၂၉ မီလီ ဂရမ္၊ သီအာမင္ သုည ဒသမ ၀၂၅ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ ၇ ဒသမ ၇ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္အီး သုည ဒသမ ၁၂ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၄ ဒသမ ၁ µg၊ ဆိုဒီယမ္ ၂ မီလီဂရမ္၊ပိုတက္ စီယမ္ ၁၂၅ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၇ မီလီ ဂရမ္၊ သံဓာတ္ သုည ဒသမ ၃၄ မီလီဂရမ္၊  မဂၢနီစီယမ္ ၁၂ မီလီဂရမ္၊  မဂၢနီးစ္သုည ဒသ မ ၁၈၉ မီလီဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္ ၁၈ မီလီဂရမ္၊ စီလီနီယမ္ သုည ဒသမ ၂ မိုက္က႐ိုဂရမ္ႏွင့္ ဇင့္ သုည ဒသမ၇၂ မီလီဂရမ္တို ့ အသီးသီး ပါရွိၾကၿပီး၊ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္ စထေရာ လုံး၀မပါရွိပါ။
        ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ပါရွွိေသာ ေဖာ လိပ္ဓာတ္သည္ ေသြးထဲရွိဆဲလ္မ်ားႏွင့္ DNA ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္မႈကို အားေပး ျခင္း၊ ေမြးဖြား
လာသည့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ား တြင္ ေမြးရာပါ အာ႐ံုေၾကာေရာဂါျပႆနာ မ်ားမွ ကင္းေ၀းေစျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္ေသာ ကေလးေမြးဖြားျခင္းမွ ကင္းေ၀းျခင္းစသည့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားေပးစြမ္းႏိုင္သျဖင့္  သား သမီးယူရန္အစီအစဥ္ရွိေသာ မိခင္ေလာင္း မ်ားအေနျဖင့္ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးႏွင့္ ႏို႔ခ်ဳိတိုက္ေကြၽးေနစဥ္ ကာလတို႔မွာလည္း ေဂၚရခါးသီးကို မျဖစ္ မေန စားေပးသင့္ပါသည္။ ၁၉၉၆ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၌ သုေတသနျပဳ ၾကရာ၊ အရြယ္ေရာက္ေနသူ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ၏ တစ္ေန႔တာလု္ိအပ္ေသာ ေဖာလိပ္ ပမာဏမွာ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ျဖစ္ရာ၊ ေဖာလိပ္ အက္ဆစ္<ကယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို မွန္ မွန္စားေပးရန္ တို္က္တြန္းထားပါသည္။
       အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္သည့္အျပင္ ေရဓာတ္ ၉၄ ရာခုိင္ႏႈန္းပါရွိ ၏။ ထို႔ျပင္ ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါ သည္။   ဗီတာမင္စီ၊ အက္စ္ေကာဘစ္အက္ဆစ္ႏွင့္ poly-phenolic (ေခၚ) ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား ပါရွိၾကရာ ထိုဓာတ္မ်ားက  free radicals ေၾကာင့္ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္၊ ရင္သား၊ မ်ဳိးဥအိမ္၊ သားအိမ္၊ အူမႀကီးႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားလာျခင္းကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါသည္။ ေဂၚရခါး သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ မဂၢနီးစ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ ဘီ-၆ တို႔သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားေသာအခါ ဓာတ္ျပဳၾကၿပီးေနာက္ ပ႐ိုတင္း အျဖစ္ ေျပာင္းလဲကာ ခြန္အားမ်ားကိုထုတ္ ေပးႏိုင္၏။ ထို႔ေၾကာင့္ အရြယ္သံုးပါးမေရြးစားသံုးသင့္ပါသည္။ အူသိမ္၊ အူမတို႔ စြမ္း ရည္ကို ျမႇင့္တင္ေပးေသာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ အမ်ဳိးသမီး တစ္ဦး၏  တစ္ေန႔တာ ဗီတာမင္ေက လိုအပ္ခ်က္မွာ ၉၀ မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး၊ အမ်ဳိးသား တစ္ဦး၏လိုအပ္ခ်က္မွာ ၁၂၀ မီလီဂရမ္ျဖစ္၏။
        ထို႔ေၾကာင့္  ဗီတာမင္ေက ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။ ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ဘီ-၆တို႔ လံုေလာက္စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ ေအာက္စီ ဂ်င္ကို ဦးေႏွာက္သို႔ေရာက္ေအာင္ စြမ္း ေဆာင္ေပးႏိုင္ၿပီး မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ တိုးတက္ျမင့္မားေစပါသည္။ စိတ္ရႊင္လန္း ဆန္းေစၿပီး အယ္လ္ဇိုင္မား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္ အႀကိဳဇရာေရာဂါမွလည္း ကင္းေ၀းေစႏိုင္၏။ ထို႔ျပင္ နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ား အတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ၿပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ မႈမ်ားကိုလည္း သက္သာလာေစပါသည္။ သြားဖံုးက်န္းမာေရး၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္းအပူေလာင္ျခင္း၊ အဆုတ္က်န္းမာေရးႏွင့္ ေက်ာ႐ိုးက်န္းမာေရးတို႔ကိုတိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစ၏။
          ေဂၚရခါးသီးသည္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ မၾကာခဏ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ အပူဖ်ား၊ အေအးဖ်ားနာျခင္းႏွင့္ ကူးစက္တုပ္ေကြးေရာဂါမ်ားကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ ေကာ့ပါးဓာတ္ အေျမာက္ အျမားပါရွိသျဖင့့္ဟိုမုန္းထုတ္လုပ္ျခင္း၊ စုပ္ယူျခင္း စသည့္ သိုင္း႐ြိဳက္၏ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာမ်ားကို အေထာက္အကူျပဳကာ သိုင္း႐ြိဳက္ကို က်န္းမာေစပါသည္။ေဂၚရခါး သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္အီးႏွင့္ ဗီတာ မင္ စီတို႔သည္ အသားအေရက်န္းမာေစ ျခင္း၊  အက္စ္ေကာဘစ္အက္ဆစ္သည္ အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိေစျခင္း၊ ေဖာလိပ္္သည္ အသားေရတင္းရင္းေစျခင္း၊ နီအာစင္း ဓာတ္သည္ အေရျပား တစ္႐ႉးမ်ားကို က်န္းမာေစျခင္း၊ ဇင့္ဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွအဆီထြက္ရွိမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးၿပီး မ်က္ႏွာႏွင့္ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ၀က္ျခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါသည္။
            ရင္ခြင္ပိုက္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားအတြက္ တစ္ေန႔တာ ဗီတာမင္ဘီ-၆ လုိအပ္ခ်က္ ပမာဏမွာ သုည ဒသမ ၀၁၅ မီလီဂရမ္၊  ကေလးမ်ားအတြက္ သုည ဒသမ ၂ မွ ၁ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္ မ်ားအတြက္ ၁ ဒသမ ၄ မွ ၂ မီလီဂရမ္၊ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူမ်ားအတြက္ သုည ဒသမ ၀၂ မီလီဂရမ္ လိုအပ္၏။ ထို႔ေၾကာင့္ ဗီတာဘီ-၆ ၾကြယ္၀ သည့္ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သံုးပါးမေရြး စားသံုးသင့္ပါသည္။ ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ပါရွိေသာေၾကာင့္ မွန္ မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလံုး<ကက္သား မ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။
           လူတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန႔တာ အမွ်င္ဓာတ္လိုအပ္ခ်က္ပမာဏ ၁၄ ရာခုိင္ႏႈန္းကို ေဂၚရခါးသီးမွရရွိကာ ကိုလက္စထ ေရာက်ေစ၍ ေသြးထဲရွိသၾကားဓာတ္ တိုးပြားျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါသည္။အသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ပိုတက္စီ ယမ္ဓာတ္သည္ ေသြးထဲရွိ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုဒ္ကို သန္႔စင္ေပး႐ံုသာမက၊  ေသြးခုန္ႏႈန္းဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသျဖင့္ ေသြးတိုးက်ေစပါသည္။ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္ခဲနာက်င္ျခင္းႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါသမား မ်ားအတြက္ ဖေလဗိုႏိြဳက္ပါေသာ ေဂၚရခါး သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ မ်ားကို သက္သာလာေစပါေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါသည္။
- ကိုးကား (ekcyclopedia – nutritent Chayote) ျမန္မာေတာင္သူႀကီးမ်ား ဂ်ာနယ္

ဓာတ္ပုံ - www.wiwords.com
 
Top