ဆီးျဖဴ သီးကို ေတာေရာ ၿမိဳ႕ပါ မက်န္ သိရွိ စားသံုးေနၾက ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးနဲ ႔သက္ဆိုင္တဲ႔ အဆို အမိန္ ႔မ်ားလည္း အမ်ား အျပားရွိ ၾကပါတယ္။ ဆန္ေကာထဲ ဆီးျဖဴသီးလွိမ့္ သလိုဆိုတဲ ႔စကား ဟာလည္း လူသိမ်ား၊ အသံုးမ်ားတဲ့ စကားျဖစ္ ပါတယ္။ ကားစီး ခရီးသြားရာမွာ ကားလမ္း ၾကမ္းတမ္းၿပီး စီးတဲ့ခရီးသည္ မ်ားဟုိယိမ္း၊ ဒီယိမ္းနဲ႔ ယိမ္း ထိုးေနသလို ျဖစ္ေနၾကတဲ့ အတြက္ တင္စား ေျပာတဲ့စကားျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ ဆီးျဖဴသီးကို အသိမ်ားတာ တစ္ခုကေတာ့ ဆီးျဖဴ၊ ဖန္ခါး ရဟန္းစား.ဆိုတာပါ။
       ရဟန္း သံဃာ မ်ားမွာ ေန႔လြဲ ညစာ မသံုးေဆာင္ရ ေသာ္လည္း ဆီးျဖဴသီး၊ ဖန္ခါးသီးမ်ားကိုေတာ့ ျမတ္စြာဘုရားက သံုးေဆာင္ခြင့္ျပဳထားတဲ့ ထူးျခားၿပီး ေဆးဘက္၀င္ အသီး ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးမွာ အခ်ဥ္ဓာတ္နဲ႔ အဖန္ ဓာတ္ပါ၀င္ေနတဲ့ အတြက္ ေတာထဲမွာ ေနပူပူ ေရဆာေနတဲ့ အခါ ဆီးျဖဴသီးကိုခူးစား ၿပီး ေရေသာက္လိုက္ရင္ ခဏတာအတြင္း အေမာေျပလန္းဆန္းသြားၿပီး ခ်ဳိတဲ့အရသာပိုၿပီး ခံစားရျခင္းပါဘဲ။ အညာေဒသရဲ႕ အေလ့အထတစ္ခုက ေတာေျမပဲခင္းမ်ားကို ေျမပဲမတူးမီ (ေျခာက္လေျမပဲတူးခ်ိန္မွာေျမမာေနၿပီျဖစ္လို႔ ထြန္မွာဓားတတ္ၿပီး ေျမပဲပင္ေအာက္မွျဖတ္ေမာင္းေပးၿပီး အပင္ ကို ႏႈတ္ယူစုပံုၾကေလ့ရွိပါတယ္။
       အပင္လိုက္ ႏႈတ္ယူတာကို အရပ္အေခၚ ေျမပဲတူး တယ္လို႔ေခၚၾကပါတယ္။ အခင္းထဲမွာ ေႁမြဆိုးမ်ားရွိေနရင္ အခင္းမွထြက္သြားေစဖို႔ ဆိုၿပီး (အမွန္ထြက္သြား၊ မသြားမသိရ ေသာ္လည္း) ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို ေျမပဲခင္းအႏွံ႔ ပတ္က်ဲေပးတဲ့ အေလ့အထလည္းရွိၾကပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးေထာင္း၊ ဆီးျဖဴသီးသနပ္၊ ဆီးျဖဴသီးဆားစိမ္တို႔ဟာလည္း ျမန္မာ ထမင္း၀ိုင္းမွာ ျမင္ေတြ႕ႏိုင္တဲ့ ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးကို လူတိုင္းနည္းပါးသိရွိ စားသံုးဖူးၾကေပမယ့္ တျခားစားသံုးသီးႏွံ မ်ားလို စီးပြားျဖစ္က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ စိုက္ပ်ဳိးမႈ မရွိေသးပါ။
    အိမ္ျခံ၀င္းမ်ားမွာတစ္ ပင္စ၊ ႏွစ္ပင္စေလာက္သာ စိုက္ပ်ဳိးၾကၿပီး ေတာေတာင္မ်ားမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေနတဲ့အပင္မ်ားမွအသီးမ်ားကို ခူးယူ ေရာင္းခ် စားေသာက္ေနၾကတာျဖစ္ပါ တယ္။ ထူးျခားမႈအေနနဲ႔ စစ္ကိုင္းေတာင္႐ိုး မွာရွိၾကတဲ့ ေခ်ာင္လို႔ေခၚတဲ့ ဘုန္းေတာ္ႀကီး ေက်ာင္းအမ်ားစုမွာ ဆီးျဖဴသီးပင္မ်ား၊ မ်ားစြာေတြ႕ႏိုင္ကာ စစ္ကိုင္းေတာင္႐ိုးကထိန္ မ်ားတြင္ အထူးသျဖင့္ တန္ေဆာင္မုန္းလ ဆန္း ၁၄ ရက္(အဖိတ္ေန႔) ညမွာ  ဘုန္းႀကီး ေက်ာင္းတိုင္းက ငပိေၾကာ္နဲ႔ ဆီးျဖဴသီးဆား စိမ္ကိုတြဲၿပီး လာတဲ့ဧည့္သည္တိုင္းကို ေကြၽးေမြးဧည့္ခံၾကတာဟာ စစ္ကိုင္းေတာင္ ႐ိုး ကထိန္မ်ားရဲ႕ ယဥ္ေက်းမႈတစ္ခုလိုျဖစ္ ေနပါတယ္။ (ယေန႔ကာလအေျခအေနကိုေတာ့မသိပါ)။ ဆီးျဖဴသီးပင္ကို အဂၤလိပ္ အမည္အေနနဲ Indian Gooseberry လို႔ေခၚ သလို Emblic myrobalanလို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။
    ဟင္ဒီ စကားျဖစ္တဲ့ Amla,  Aonla လို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။ သိပၸံအမည္ ကေတာ့ Emblica officinalis Gaertn  ျဖစ္ၿပီး  အမည္ကြဲအျဖစ္ Phyllanthus amblica လို႔  လည္း ယခင္ကေခၚခဲ့ၾကပါတယ္။ မ်ဳိးရင္း ကေတာ့ ၾကက္ဆူပင္ မ်ိဳးရင္း (Euphorbi-aceae)မွာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးနဲ႔ အမည္ဆင္တူ သေဘၤာဆီးျဖဴသီးပင္ဆိုတာ  ရွိပါေသးတယ္။ ဆီးျဖဴသီးပင္နဲ႔ မ်ဳိးရင္းတူပါတယ္။ အဂၤလိပ္အမည္ကေတာ  Ota-heite  Gooseberry လို႔ေခၚၿပီး သိပၸံ အမည္မွာ Phyllanthus acida ျဖစ္ပါတယ္။
     ဆီးျဖဴသီး ပင္ကို ယခင္ေခၚခဲ့တဲ့ Phyllanthus မ်ဳိးစုတူ မွာပါ၀င္ၿပီး မ်ဳိးစိတ္ကေတာ့ ေခငိေ ျဖစ္ပါတယ္။ (အလ်ဥ္းသင့္ရင္ သေဘၤာဆီးျဖဴသီး ပင္အေၾကာင္း ေဆြးေႏြး ပါဦးမယ္)။ ဆီးျဖဴသီး ပင္ဟာ အပူပိုင္း ေဒသ သီးႏွံပင္မ်ဳိး ျဖစ္ကာ အေရွ႕ ေတာင္အာရွေဒသ မူရင္း အျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၊ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံ၊ သီရိလကၤာႏိုင္ငံ၊ ထိုင္းႏိုင္ငံ၊ ျမန္မာ ႏိုင္ငံနဲ႔ မေလးရွား ႏုိင္ငံ မ်ားမွာေပါက္ ေရာက္ကာ အိႏၵိယႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္းနဲ႔ ေတာင္ပိုင္း ေဒသမ်ားမွာ မူရင္းအျဖစ္ယူဆၾကပါတယ္။ မိုးေရခ်ိန္ ၆၃၀ မွ ၈၀၀ မီလီမီတာအတြင္း မွာ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းပါတယ္။
       အပင္ငယ္ စဥ္မွာ ေလပူ၊ ေနပူဒဏ္မွ အကာအကြယ္ ေပးထားရန္လိုသကဲ့သို႔ ဆီးႏွင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးထားရန္လိုပါတယ္။ အထူး ျပဳစုယုယရန္မလိုတဲ့ အၾကမ္းခံတဲ့ အပင္မ်ဳိး ျဖစ္ကာ အပင္ႀကီးမ်ားဟာ ေရခဲမွတ္ထိ ေအးတဲ့ဒဏ္ကိုခံႏိုင္သကဲ့သို႔ အပူခ်ိန္46HC  ထိပူျပင္းတဲ့ ဒဏ္ကိုလည္း ခံႏိုင္ရည္ ရွိပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံတြင္ အသီးအရြယ္ေသး ငယ္သည့္ မ်ဳိးမ်ားမွ အသီးအရြယ္ႀကီးမား သည့္မ်ဳိးမ်ားထိ မ်ဳိးမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ဳိး စားသံုးၾကပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ အသီးေသးမ်ဳိးနဲ႔ အလံုးႀကီးမ်ဳိးမ်ားရွိသကဲ့သို႔ အသီးမွည့္အေရာင္ေပၚမူတည္ၿပီး မ်ဳိးကြဲမ်ားရွိၾကပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီး ပင္ဟာ အပင္တစ္ပင္မွ အသီးမ်ား လႈိင္လႈိင္(မ်ားစြာ)သီးႏုိင္တဲ့ အပင္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ဆီးျဖဴသီးပင္ရဲ႕ ႐ုပ္သြင္လကၡဏာမ်ား 
        ဆီးျဖဴ သီးပင္ဟာ အပင္အရြယ္အ လယ္အလတ္ရွိၿပီး ႏွစ္စဥ္ရြက္ေ<ကပင္ အုပ္စုမွာပါ၀င္ေသာ္လည္း အရြက္အားလံုးေၾကြက်မႈနည္းပါးပါတယ္။ အပင္အျမင့္ ၈မွ ၁၈ မီတာထိရွိႏိုင္ၿပီး ကိုင္းမ်ားေဘးဘက္ သို႔ ျပန္႔ကားထြက္ေနေလ႔ရွိပါတယ္။ပင္ စည္ေခ်ာေမြ႕ကာ အေခါက္မွာ ညိဳေဖ်ာ့ေရာင္ ရွိပါတယ္။ပင္စည္ အတြင္းသားမွာ အနီေရာင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးျဖဴပင္မွကိုင္း အမ်ဳိး အစား ႏွစ္မ်ိဳးထြက္ပါတယ္။ ပထမ အမ်ဳိး ကေတာ့ ပထမ ကိုင္းလို႔ ေခၚႏိုင္တဲ့ ဆက္လက္ ႀကီးထြားေနတဲ့ (Indeterminate) ကိုင္းနဲ႔  ဒုတိယအမ်ဳိးအစားကေတာ့ ပထမကိုင္း ေပၚမွထပ္ထြက္လာတဲ့ ဆက္မႀကီးႏိုင္တဲ့ (Determinate) ကိုင္းမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
        ပထမကိုင္း မ်ားဟာ ရွည္လ်ားၿပီး ရာသီ အလိုက္ ထိပ္ၫြန္႔မွ ဆက္ႀကီးထြား ေနပါတယ္။ အပင္ေပၚမွ အကိုင္းေၾကြက်ေလ့ မရွိသကဲ့သို႔ အသီးသီးမႈလည္းမရွိပါ။ ဒုတိယ ကိုင္းမ်ားေပၚမွာ ပန္းခိုင္ထြက္၊ ပန္းပြင့္ အသီးသီးၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္မ်ား ဟာ ႐ိုး႐ိုးရြက္မ်ားသာျဖစ္ကာ ရြက္႐ိုးမဲ့ နည္းပါးေတြ႕ရပါတယ္။ ၀ိုင္းရွည္ပံု  ေသးငယ္တဲ့ အရြက္မ်ားျဖစ္ၾကကာ ရြက္ျပား အက်ယ္ ၃ မီလီမီတာ၊ အရွည္ ၁ ဒသမ  ၂၅ မွ ၂ စင္တီမီတာခန္႔ရွိပါတယ္။ အရြက္မ်ား ဟာ ေသးငယ္တဲ့ ေဘးကုိင္းမ်ားေပၚမွာ ႏွစ္တန္းၿပိဳင္ထြက္ေနတဲ့အတြက္ ငွက္ေမႊး ရြက္ ေပါင္းသဏၭာန္ ေတြ႕ျမင္ေနရပါတယ္။
         ဆီးျဖဴရြက္ အနံ႔မွာ သံပုယိုရြက္ အနံ႔ႏွင့္ ဆင္တူ ပါတယ္။ ပန္းပြင့္ အရြယ္ေသး ငယ္ၿပီး အေရာင္ စိမ္း၀ါေရာင္ ရွိကာ အကိုင္းေပၚရွိေအာက္ ဘက္ပိုင္းအရြက္မ်ားၾကားမွာ စုၿပီး ပြင့္ၾကပါတယ္။ တစ္ပင္တည္းမွာပင္ အဖို ပြင့္နဲ႔ အမပြင့္ ႏွစ္မ်ဳိးပြင့္ပါတယ္။ အဖိုပြင့္မ်ားဟာ အကိုင္းရင္းဘက္(အကိုင္းရဲ႕ ေအာက္ဘက္)ပိုင္းမွာ စုထြက္ေလ့ရွိၿပီး အမ ပြင့္မ်ား ကေတာ့ အကုိင္းရဲ ႕အဖ်ား ဘက္ပိုင္းမွာ တစ္ပြင့္ခ်င္း သို႔မဟုတ္ အဖိုပြင့္နဲ႔  တြဲလ်က္ ထြက္ေလ႔ရွိၾကပါတယ္။ တစ္ခါ တစ္ရံ လိင္စံုပြင့္မ်ားကိုလည္း ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ ပန္းပြင့္အရြယ္ေသး ငယ္ၿပီး ပန္းပြင့္ အေရာင္မွာ မ်ဳိးအလိုက္ စိမ္း၀ါေရာင္ သို႔မဟုတ္ ပန္းေရာင္ရွိပါတယ္။ ၀တ္မႈန္သံုး ခုပါၿပီး အမပြင့္မ်ားမွာအရြယ္ေသးငယ္ၾက ၿပီး အစိမ္းေရာင္ရွိပါတယ္။
      အေစ့အိမ္ အခန္း သံုးခန္းပါၿပီး တစ္ခန္းမွာ အေစ့ ေလာင္း ႏွစ္ခုစီပါ၀င္ပါတယ္။ အသီးမ်ားမွာ လံုး၀ိုင္းပံုျဖစ္ပါတယ္။ အသီးငယ္စဥ္မွာ အျဖဴေရာင္ရွိၿပီး ရင့္မွည့္လာတဲ့အခါ အေရာင္မွာ အ၀ါေဖ်ာ့ေရာင္၊ စိမ္း၀ါေရာင္ တစ္ခါတစ္ရံ အနီေရာင္သန္းလာတတ္ပါတယ္။ သီးညႇာမဲ့နည္းပါးျဖစ္ေနပါတယ္။ အသီးအရြယ္အစားမွာ မ်ဳိးေပၚမူတည္ၿပီး အခ်င္း ၂ ဒသမ ၅ မွ ၅ စင္တီမီတာထိရွိႏိုင္ပါတယ္။ အသီးခြံပါးလႊာကာ အသား မွာကြၽတ္ဆပ္ကာ အရည္ရႊမ္းေနတတ္ပါ တယ္။ အသီးေပၚမွာ အလ်ားလိုက္ ေျမာင္း တန္း ေျခာက္ခုေတြ႕ရပါတယ္။ အသား ေအာက္မွာ ေျခာက္ေဒါင့္ပံုစုေပါင္းေနတဲ့ အေစ့ကိုေတြ႕ရၿပီး အေစ့ငယ္ေျခာက္ေစ့ ပါ၀င္ပါတယ္။
စိုက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္းႏိုင္မႈ
      ဆီးျဖဴသီးပင္ဟာ သဲေျမမွအပ ေျမအမ်ဳိးအစားအားလံုးနီးပါးတြင္ စိုက္ပ်ဳိးျဖစ္ ထြန္းႏိုင္ပါတယ္။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေဒသမ်ား မွာပင္ ရွင္သန္ျဖစထြန္းႏိုင္ၿပီး ေျမခ်ဥ္ငံ ဓာတ္(စံ) ၉ ဒသမ ၅ ရွိသည့္ေျမငံမ်ားမွာပင္ စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ ပူေႏြးေျခာက္ေသြ႕သည့္ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ပါတယ္။ ပူျပင္းတဲ့ ေႏြရာသီမွာ သီးကင္း၀င္ၿပီးစ အသီးမ်ားဟာ ရက္ ၁၀၀ ခန္႔ ႀကီးထြားမႈမရွိဘဲ ၿငိမ္သက္ေနတတ္ပါတယ္။ (အသီးႀကီးထြားမႈ ရပ္တန္႔ေနတတ္ ပါတယ္)။ အသီးမ်ားဟာ အပူခ်ိန္ ၂၅ မွ ၃၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အတြင္းမွာ ေကာင္းစြာ  ႀကီးထြား ဖြံ႕ၿဖိဳးၾကပါတယ္။ဇန္န၀ါရီနဲ႔ ေဖေဖာ္ ၀ါရီလမ်ားမွာမိုးရြာပါက အၫြန္႔သစ္မ်ား ထြက္ေစႏိုင္ၿပီးဇြန္လမွာရြာတဲ့မိုးဟာ အေစ့ အိမ္ ႀကီးထြားမႈကို အားေပးေစပါတယ္။
စိုက္ပ်ဳိးျပဳစုနည္းမ်ား
     ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဆီးျဖဴသီး ပင္ကို အေစ့မွသာ မ်ဳိးပြားစိုက္ပ်ဳိးေနၾကပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးမ်ဳိးေစ့ဟာ ငုပ္ခ်ိန္(နားခ်ိန္) (Do-rmancy)ရွိပါတယ္။ အသီးမွထုတ္ယူၿပီး ခ်က္ခ်င္းအပင္မေပါက္ပါ။ မ်ိဳးေစ့မ်ားကို အခ်ိန္ၾကာၾကာ သိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။ သီရိလကၤာႏိုင္ငံတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့မႈအရ၊ ဆီးျဖဴေစ့ မွ အပင္ေပါက္ျမန္ေစရန္ အေစ့ခြံ ကို ပြတ္တိုက္စားေစၿပီး ၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ျပင္းအား ဂ်စ္ဘရာလင္ေဟာ္မုန္းရည္ (Gibberellic acid (GA3) တြင္စိ္မ္၍ ပ်ဳိးေထာင္ ေပးပါက ၄၃ ရာခုိင္ႏႈန္း အပင္ေပါက္ ႏုိင္ေၾကာင္းေတြ႕ ရပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာမူ အဖူးျမႇဳပ္ မ်ဳိးပြားနည္းျဖင့္ ေရြးခ်ယ္ထားတဲ့ မ်ဳိးမ်ားကို မ်ဳိးပြား စိုက္ပ်ဳိးၾကပါတယ္။ မ်ဳိးပြားရန္အခ်ိန္ အျဖစ္ ေဖေဖာ္၀ါရီလတြင္တစ္ႀကိမ္နဲ႔ ဇြန္မွ ၾသဂုတ္လအတြင္း တစ္ႀကိမ္ စိုက္ပ်ဳိးရန္ သင့္ေတာ္ေၾကာင္းေတြ႕ရပါတယ္။
       ပ်ဳိးပင္ မ်ားကို အတန္းၾကား၊ အပင္ျခား ၂၀ မွ ၂၅ ေပ ထားစုိက္ေလ့ရွိပါတယ္။ အပင္ငယ္စဥ္ ေရသြင္း၊ ေရေလာင္းေပးသင့္ၿပီး သ
ဘာ၀နဲ႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ားကိုလည္းေကြၽးေပးသင့္ ပါတယ္။ အပင္သက္ ေျခာက္ႏွစ္သား ေရာက္ေသာ္ အသီး စတင္သီးႏိုင္ပါတယ္။ အဖူးျမႇဳပ္ မ်ဳိးပြားထားတဲ့ အပင္မ်ား မွာ အေစ့စိုက္အပင္မ်ားထက္ ေစာပြင့္သီး ႏိုင္ပါတယ္။ အပင္သက္ ၁၀ ႏွစ္မွ ၁၂ ႏွစ္သားအရြယ္ေရာက္ေသာ္ သီးအားေကာင္း လာၿပီး အထြက္ေကာင္းလာပါတယ္။ အသီး မ်ား ရင့္မွည့္မႈကို အသီးအေရာင္ၾကည့္၍ျဖစ္ေစ၊ အေစ့အေရာင္ အျဖဴမွ အနက္ ေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲလာျခင္းျဖင့္ျဖစ္ေစ သိႏိုင္ပါတယ္။
     ႏို၀င္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာလမ်ား မွာ အသီးမ်ား ၿဖိဳင္ၿဖိဳင္မွည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ အပင္ႀကီးတစ္ပင္မွ အသီးအေလးခ်ိန္ ၁၀၀မွ ၃၀၀ ကီလိုဂရမ္ထိ သီးထြက္ရႏိုင္ပါ တယ္။ ေကာင္းစြာျပဳစု စိုက္ပ်ဳိးပါက အပင္ သက္တမ္း ၆၀ မွ ၇၅ ႏွစ္ထိရွည္စြာ ပြင့္သီး ႏိုင္တဲ့ အပင္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အသီးရင့္မ်ား ကို အပူခ်ိန္ ၅ မွ ၇ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွာ ႏွစ္လ ထိေကာင္းစြာ သိုေလွာင္ထားႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ မ်ဳိးေပၚမူတည္ၿပီး ရင့္မွည့္ေနတဲ့ ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို သာမန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ၇ မွ ၁၀ ရက္ထိသာ အထားခံပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၊သီရိလကၤာႏိုင္ငံမ်ားမွာ ဆီးျဖဴ ပင္ကို စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ဳိးၾကပါတယ္။ ဆီးျဖဴ ပင္စုိက္တန္းမ်ားၾကားမွာ နႏြင္း၊ ဂ်င္း၊ ပဲတီ စိမ္း၊ ပဲလြန္း စတဲ့အပင္မ်ားကို ၾကားသီးႏွံ အျဖစ္ စိုက္ပ်ဳိးၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။
အာဟာရ ဓာတ္ပါ၀င္မႈ
       ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္စီဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ ထံုးဓာတ္၊ ေဖာ့စပါးရပ္ဓာတ္ႏွင့္ ပက္တင္ဓာတ္မ်ား <ကယ္၀စြာ ပါ၀င္ကာ ပန္းသီးထက္ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ပါ၀င္မႈ သံုးဆ ႏွင့္ အက္စ္ေကာဘစ္အက္ဆစ္(ဗီတာမင္စီ ဓာတ္) ပါ၀င္မႈတြင္ ပန္းသီးထက္အဆ ၁၆၀ ပါ၀င္သည္ဟု ေဖာ္ျပၾကပါတယ္။ တျခား သတၳဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ ဆစ္ဓာတ္ မ်ား ပါ၀င္မႈမွာလည္း ပန္းသီးထက္မ်ား သည္ဟုဆိုၾကပါတယ္။ အသီး အေလးခ်ိန္ ၁၀၀ ဂရမ္တြင္ ပါ၀င္သည့္ အာဟာရဓာတ္ မ်ားမွာ ေရ ၈၁ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပ႐ိုတိန္း ဓာတ္ သုညဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အဆီ သုည ဒသမ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္ ၁၄ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ထံုးဓာတ္ သုည ဒသမ ၀၅ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ေဖာ့စပါးရပ္ဓာတ္ သုည ဒသမ ၀၂ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ သံဓာတ္ ၁ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ဘီ ၁၃၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ ၆၀၀မွ၈၀၀ မီလီဂရမ္၊ နီကိုတင္းနစ္အက္ဆစ္ သုညဒသမ ၃ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ၅၉ တို႔ျဖစ္ပါတယ္။
အသံုးျပဳမႈမ်ား
       ဆီးျဖဴသီး၏ အသီး၊ အေစ့၊ အေခါက္၊ အပြင့္ႏွင့္ အျမစ္အားလံုးကို တိုင္းရင္း ေဆး၀ါးမ်ားတြင္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၏အာယုေဗၺဒေဆးနည္းမ်ား တြင္ ဆီးျဖဴသီးပင္အသံုး၀င္မႈမ်ားကို က်ယ္ျပန္႔စြာေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အသီးမွာ ခ်ဥ္၊ဖန္ ဓာတ္ရွိၿပီး ဆီးရႊင္ေဆး၊ ၀မ္းႏႈတ္ေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကသကဲ့သို႔ ေသြးသန္႔ေဆး အျဖစ္လည္း သံုးၾကပါတယ္။  အသည္းႀကီး ေရာဂါ၊ အသည္းႏွင့္ ဆိုင္သည့္ ေရာဂါမ်ား ကို ကုသရာတြင္အသံုး၀င္သကဲ႔သို႔ ေခါင္း ကိုက္ေရာဂါႏွင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ေရာဂါမ်ားကို လည္း ကုသႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဆီးျဖဴ သီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အေမာခံႏိုင္ၿပီး အသားအေရကိုလည္း ၾကည္လင္ေစႏိုင္ပါ တယ္။ ဆီးျဖဴသီးဟာ ဆံပင္ေကာင္းေစကာ ဦးေရကိုေအးျမေစၿပီး ဆံပင္ပါးျခင္း၊ ကြၽတ္ ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သကဲ႔သို႔ သန္းႏွင့္ ေဘာက္မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ သျဖင့္ အသီးကိုေခါင္းေလွ်ာ္ရည္၊ ေခါင္းလိမ္းဆီမ်ားေဖာ္စပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳၾက ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
        ဆံပင္ပါးျခင္း၊  ကြၽတ္ ျခင္း၊ ျဖဴျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံသူမ်ားရဲ႕ ဆံေကသာမ်ား နက္ေမွာင္သန္စြမ္းျခင္းဟာ ဆီးျဖဴအသံုးျပဳမႈ ေၾကာင့္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးျဖဴရြက္ကို႐ွဴပါက ေခါင္းမူးသက္သာ ေစႏိုင္သကဲ့သို႔ အေခါက္သည္ေသြးအား ေကာင္းေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ ေကာင္းသကဲ့သို႔ မ်ဳိး ေအာင္ရန္အတြက္လည္း အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ သတၱိရွိတဲ့အတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ကုသရာတြင္လည္းအသံုးျပဳ ေၾကာင္းသိရပါတယ္။       ႀတိဖလ ေခၚတဲ့ ဆီးျဖဴသီး၊ ဖန္ခါးသီးနဲ႔ ၾကစုသီး သံုးမ်ဳိးကို ေရာေဖာ္ထားတဲ့ ေဆးဟာ ျမန္မာတုိုင္းရင္း ေဆးမွာလည္း နာမည္ႀကီးေဆးျဖစ္ပါ တယ္။
          အရြယ္ကိုႏုပ်ဳိေစႏိုင္ေၾကာင္းနဲ႔ အူေရာင္မႈ၊ ၀မ္းသြားမႈ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္မႈမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အသီးကို အေစ့ထုတ္ကာ အေျခာက္လွမ္း၍ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ် ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ အျမစ္ႏွင့္ အရြက္ကို သြားကိုက္ေပ်ာက္ေဆးအျဖစ္သံုးႏိုင္ ပါတယ္။ အေခါက္ကို ဆိုးေဆး အျဖစ္လည္း သံုးႏိုင္ပါေၾကာင္းေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
- ေဒါက္တာ စိန္လွဗုိလ္ ျမန္မာေတာင္သူႀကီးမ်ား ဂ်ာနယ္
 
Top