ကုိယ္တုိင္ စုိက္ပ်ဳိးရာမွ ရရွိေသာ အေတြ႔အၾကဳံမ်ားကုိ စာဖတ္သူတို႔ သိရွိေစရန္ ျပန္လည္ ေဝမွ်ထားေသာ ေဆာင္းပါးေကာင္း တစ္ပုဒ္ ျဖစ္ပါသည္။
နဂါးေမာက္သီးသည္ အ႐ြက္မရွိ၊ ပင္စည္တြင္အစာႏွင့္ ေရ သိုေလွာင္ ထားႏိုင္ေသာ တြယ္ကပ္ပင္ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို အလွစိုက္ရန္ အျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးၾက သလိုအသီးရရန္ လည္းစိုက္ပ်ိဳး လာၾက ပါသည္။ နဂါးေမာက္ သီးတြင္ေတာက္ပေသာ အနီေရာင္ အခြံေပ်ာ့ရွိၿပီး အစိမ္းေရာင္ ႐ြက္ဖတ္မ်ား ပါဝင္သည္။ အစိမ္းေရာင္ ႐ြက္ဖတ္သည္ အသီး ရင့္မွည့္ ပါကအနီေရာင္ သို႔အသီးခြံေပ်ာ့ႏွင့္ အတူေျပာင္းလာမည္။
အသီး၏ အတြင္းသား အေရာင္မွာ အျဖဴ၊ ၾကက္ေသြး၊ ခရမ္းရင့္၊ အနီ၊ အသားေရာင္ မ်ားျဖစ္ေလ႔ရွိကာ အနက္ေရာင္ အေစ႔ငယ္မ်ား ပါဝင္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္၏ အပြင့္မွာ အလြန္လွပၿပီး ညတြင္ပြင့္ေသာေၾကာင့္ ည၏ ဘုရင္မပန္း ဟုပင္ တင္စား ေခၚပါသည္။
အရည္႐ႊမ္းေသာ အသီးသည္ စားသုံးရန္ အရသာ ရွိေသာ အသီး တစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးပင္ႏွင့္ နဂါးေမာက္သီး ထုတ္လုပ္ ျခင္းကို စားသုံးသီးႏွံ အသစ္ တစ္ခု အျဖစ္ ဩစေတးလ်၊ တ႐ုတ္၊ အစၥေရး၊ မေလးရွား၊ နီကာရာဂြာ၊ ထိုင္ဝမ္ႏွင့္ ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ၊ႏိုင္ငံျခားသို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ျခင္းျပဳလုပ္ ပါလာ ပါသည္။ဗီယက္နမ္ ႏိုင္ငံတြင္ နဂါးေမာက္သီး စိုက္ပ်ိဳး ေရာင္းခ် ျခင္းကို ဒူးရင္းသီး စိုက္ပ်ိဳးျခင္းထက္ပိုမို တြင္က်ယ္၍ စီးပြား ကိုက္ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးလာႏိုင္ ခဲ့ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္အပင္ တြယ္တက္ရန္ တိုင္ႏွင့္တန္းမ်ား၏ တန္ဖိုးေၾကာင့္ အရင္းအႏွီး ႀကီးသည္ဟုေျပာႏိုင္ ေသာ္လည္း မိမိ ပတ္ဝန္းက်င္တြင္ လြယ္ကူစြာ ႏွင့္ေဈးခ်ိဳစြာ ရႏိုင္ေသာ သစ္ဝါးကို အသုံးျပဳ၍ စိုက္ပ်ိဳးပါက အရင္း အႏွီးမမ်ားလွဘဲ စတင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သစ္၊ဝါးကို အသုံးျပဳ၍ စာေရးသူ စိုက္ပ်ိဳးထားေသာ အထက္ပါ ပုံမ်ားကိုေလ့လာႏိုင္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို အထူးတလည္ ဂ႐ုစိုက္ စရာမလိုဘဲ လြယ္ကူစြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ျခင္း ၊ျပဳစုေစာင့္ေရွာက္မႈ နည္းျခင္းႏွင့္ေရာဂါပိုးမႊား ဒဏ္ခံႏိုင္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ေသာ သီးစားပင္ တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးပင္သည္ အပင္သက္တမ္း အႏွစ္ (၂၀) ခန္႔ရွိၿပီး တစ္ဧကတြင္ အပင္(၁၆၀၀) မွ (၅၀၀၀) စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။ အၾကမ္းအားျဖင့္ နဂါးေမာက္ၿခံ တစ္ဧကလၽွင္ အသီး(၁၀)တန္ ခန္႔ရရွိပါမည္။ စိုက္ပ်ိဳးၿပီး (၈) လေက်ာ္လၽွင္ နဂါးေမာက္သီး စတင္သီး လာမည္ျဖစ္ပါသည္။
စြမ္းအားျပည့္သီးပြင့္ လာေစရန္ အတြက္အပင္ သက္တမ္းႏွစ္ႏွစ္မွ ငါးႏွစ္ ၾကာပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးပင္ ကိုႏြားေခ်း ၊ေျမေဆြး စသည့္ ပတ္ဝန္းက်င္တြင္ လြယ္ကူစြာ ရႏိုင္ေသာေအာ္ဂဲနစ္ေျမဩဇာ သုံး၍ စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ိဳး ႏိုင္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ သီးပင္သည္ႏိုင္ထ႐ိုဂ်င္ လိုအပ္မႈ နည္းေသာေၾကာင့္ေနာင္ တြင္တြင္က်ယ္ လာမည့္စီးပြားေရး အရအလားအလာ ေကာင္းေသာ သီးစားပင္ ျဖစ္လာ ႏိုင္ပါသည္။
နဂါးေမာက္ သီးပင္မ်ိဳးကြဲ မ်ားစြာ ရွိေသာ္လည္း စာေရးသူ အေနႏွင့္ အတြင္းသား အျဖဴေရာင္ ႏွင့္အနီေရာင္ ႏွစ္မ်ိဳးကိုသာ အဓိက ေဆြးေႏြး သြားပါမည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို ေလ့လာ ရာတြင္ သုံးေထာင့္ပုံပင္စည္၊ ပင္လုံးရွိၿပီး အျဖဴေရာင္ ပန္းပြင့္ ရွိပါသည္။
စားသုံးႏိုင္ေသာ နဂါးေမာက္သီးပင္၏ ပင္စည္၊ ကိုင္း၊ အပင္၏သဘာ၀၊ အသီး၏အေရာင္ႏွင့္ အသီး အတြင္းအသား၏ အေရာင္ကို မူတည္၍ခြဲျခား ေလ့လာ ႏိုင္ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးဟု လြယ္ကူစြာေခၚသလိုႏိုင္ငံ အလိုက္လူမ်ိဳး အလိုက္အေခၚ နာမည္မ်ားကြဲျပား ျခားနား ပါသည္။
နဂါးေမာက္ပင္။ ။ အေပါက္ျမန္ ႀကီးထြားေသာ တြယ္ကပ္ပင္ ျဖစ္သည္။ အမ်ားအားျဖင့္ သုံးေထာင့္ပုံ ပင္စည္ ကို ရွားပါးစြာ ေတြ႕ရတတ္ ပါသည္။ ပင္စည္မွ အကိုင္း၊ အခက္၊ အတက္ ခြဲမ်ား ထြက္ေန သည္ကို ေတြ႕ရပါမည္။ အကိုင္း၊ အခက္၊ ပင္စည္မွ အျမစ္ပြားမ်ား ထြက္လာၿပီး ယင္းအျမစ္ပြား မ်ားက တြယ္ကပ္၍ ရေသာ သစ္ပင္၊ ေက်ာက္နံရံ စသည္ အသင့္ အတင့္ စြတ္စိုေသာ မွီတြယ္ စရာကို မွီတြယ္၍ တက္ပါသည္။
နဂါးေမာက္ပန္းပြင့္။ ။ သုံးခုမွ ငါးခု ပါေသာ အဖူးတို႔သည္ ပင္စည္မွ တိုက္႐ိုက္ ထြက္လာပါသည္။
ယင္းအဖူး တို႔သည္ (၁၃) ရက္ခန္႔တြင္ ပန္းဖူးမ်ား အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ သြားပါမည္။ အစိမ္းေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ပန္းဖူး တို႔သည္ တစ္ဆယ့္ ခုႏွစ္ရက္ခန္႔ အၾကာတြင္ ႏွစ္ဆယ့္ရွစ္ စင္တီမီတာ (၁၁ လက္မခန္႔) ခန္႔သို႔ ေရာက္ရွိ မည္ ျဖစ္ပါသည္။ ပန္းပြင့္တို႔ သည္ ညေန (၆)နာရီ မွစ၍ လၽွင္ျမန္စြာ ပြင့္လာၿပီး ည(၁၀)နာရီခန္႔ တြင္ အစြမ္းကုန္ ပြင့္ပါမည္။ ေနာက္ေန႔ည (၂) နာရီခန္႔ တြင္ ပန္းပြင့္ ဝတ္မႈန္ ကူးၿပီး ပန္းပြင့္ ၫိႈးပိတ္ ေနပါမည္။ ပတ္ဝန္းက်င္ ရာသီဥတု အပူခ်ိန္၊ အလင္းေရာင္ ပန္းပြင့္ျခင္းကို ဩဇာ သက္ေရာက္ ေျပာင္းလဲ ေစႏိုင္ ပါသည္။ ပူေႏြး၍ တိမ္သာေသာ ေန႔တြင္ ညေန (၄)နာရီခန္႔ တြင္ ပန္းပြင့္ႏိုင္ သလို ေအးျမေသာ ရာသီဥတုတြင္ ပန္းပြင့္ဖက္ မ်ား ၫႈိးပိတ္ျခင္းကို ေန႔ခင္း (၁)နာရီခန္႔ အထိ ေတြ႔ႏိုင္ ပါမည္။ ညတြင္ ပန္း ပြင့္ျခင္း ျဖစ္ေသာ္လည္း ပန္းဝတ္မႈန္ ကူးျခင္း ညတြင္ မျဖစ္ခဲ့ပါက ေနာက္ေန႔ နံနက္ အထိ ပန္း ဆက္လက္ ပြင့္ေနမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ပန္းပြင့္ အဖူး မွ ပန္းပြင့္ သည္ အထိ (၂၅-၃၅) ရက္ခန္႔ ၾကာတတ္ ပါသည္။ စာေရးသူ၏ နဂါးေမာက္ၿခံတြင္ ဧၿပီလမွ ႏိုဝင္ဘာလ အထိ နဂါးေမာက္ပန္းမ်ား ပြင့္ပါသည္။ ဒီဇင္ဘာလ အေအးေပါ့ေသာ ကာလ (ကၽြန္ေတာ့္ၿခံ ေနရာႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ ေျပာပါသည္ ) တြင္လည္း အနည္းငယ္ သီးပြင့္ တတ္ပါသည္။
ပန္းဝတ္မႈန္ကူးျခင္း။ ။သစ္သီးမ်ား ႀကီးထြား ေအာင္ျမင္ ေစရန္ ဝတ္မႈန္ ကူးျခင္းသည္ အလြန္ အေရး ႀကီးသည္။ နဂါးေမာက္ ပန္းပြင့္ တို႔သည္ ညတြင္ ပြင့္ေသာေၾကာင့္ ညတြင္ သြားလာ ေနေသာ အင္းဆက္၊ တိရိစၧာန္ငယ္ မ်ားေၾကာင့္ ဝတ္မႈန္ကူးျခင္း ေအာင္ျမင္ ေနရပါသည္။ စာေရးသူ၏ ၿခံတြင္ သီးႏွံ အသစ္ အျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳး ရာတြင္ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ဝတ္မႈ ကူးျခင္း ေအာင္ျမင္မႈ သင့္တင့္ေအာင္ ရွိပါသည္။ သို႔ေသာ္ ဝတ္မႈန္ကူးျခင္း အားလုံး ေအာင္ျမင္ရန္မွာ လူႏွင့္ ဝတ္မႈန္ ကူးျခင္း ျပဳလုပ္ ေပးရ မည္ကို အေလးအနက္ ထား၍ စဥ္းစား ရပါမည္။ ပ်ားေမြးျမဴျခင္းကို တြဲဖက္ ျပဳလုပ္ ပါက ဝတ္မႈန္ကူးျခင္း အလုပ္ကို ပ်ားမ်ားက တာဝန္ယူ သြားမည္ ျဖစ္ပါသည္။
"ပင္တည္း ဝတ္မႈန္ ကူးျခင္းထက္ ပင္ျခား ဝတ္မႈန္ ကူးျခင္းက သာလြန္ ေကာင္းမြန္ေသာ အသီးမ်ား ရႏိုင္သျဖင့္ နဂါးေမာက္ အျဖဴသီး ႏွင့္ အနီေရာင္ အသီး မ်ိဳးပင္ တို႔ကို သင့္တင့္စြာ ေရာ၍ စိုက္ေပး ထားသင့္ ပါသည္။"
နဂါးေမာက္အသီးသီးျခင္း။ ။နဂါးေမာက္သီး အ႐ြယ္အစား ႀကီးသည္ ျဖစ္ေစ၊ အလယ္ အလတ္စား ျဖစ္ေစ၊ ပုံသ႑ာန္မွာ ၾကက္ဥႀကီး၊ ဘဲဥႀကီး အဝိုင္းပုံႏွင့္ ပြင့္ဖက္ခ်ပ္ မ်ား ပါဝင္သည္။ အသီးအေရာင္မွာ အနီေရာင္ ျဖစ္ပါသည္။ အသီး၏ အတြင္း အသား ေရာင္မွာ အျဖဴေရာင္ သို႔မဟုတ္ အနီေရာင္ ျဖစ္ပါသည္။ အဝါေရာင္ နဂါး ေမာက္သီး ကိုေတာ့ စာေရးသူ၏ ၿခံတြင္ မရရွိ ေသးပါ။ နဂါးေမာက္သီး၏ ျပင္ပ အေရာင္မွာ ႏုစဥ္ ကာလတြင္ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္ၿပီး ခန္႔မွန္းေျခ ႏွစ္ဆယ့္ငါးရက္ခန္႔ အၾကာတြင္ အစိမ္းေရာင္သည္ ေလးရက္မွ ငါးရက္ခန္႔ ၾကာၿပီးလၽွင္ လုံး၀ အနီေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲ သြားပါမည္။
နဂါးေမာက္သီး၏ အသီး အဆင့္ဆင့္ ျဖစ္ေပၚလာပုံ ။ ။ ရင့္မွည့္လာခ်ိန္မွာ အသီးကင္း စသည္မွ စ၍ အသီး ရင့္မွည့္ လာခ်ိန္ အထိ ရက္ေပါင္း ႏွစ္ဆယ့္ငါးရက္မွ ေလးဆယ့္ငါးရက္ ခန္႔ၾကာ ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးကို အခြံခြာ၍ အေျခာက္ခံလၽွင္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က် သြားသလို အသား သည္လည္း ပ်ဥ္းတြဲ လာပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးသည္ ခူးဆြတ္ ၿပီးေနာက္ ရင့္မွည့္ ေျပာင္းလဲျခင္း မရွိပါ။ အရင့္မွည့္ဆုံး အခ်ိန္တြင္ နဂါးေမာက္ သီးသည္ အနီေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲ သြားပါမည္။ အသီးတြင္ ရွိေသာ ႐ြက္ဖက္မ်ား၏ အေရာင္ သည္လည္း အနီေရာင္သို႔ ေျပာင္းပါမည္။ အတြင္းသား အျဖဴေရာင္ နဂါးေမာက္သီး၏ ႐ြက္ဖက္ထိပ္သည္ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္ၿပီး အတြင္းသား အနီေရာင္ နဂါးေမာက္သီး၏ ႐ြက္ဖက္ထိပ္သည္ အနီေရာင္ ျဖစ္ပါသည္။ အသီးမွည့္ခ်ိန္၊ ခူးဆြတ္ခ်ိန္ မွာ အသီး စတင္ၿပီးေနာက္ ရက္ေပါင္း သုံးဆယ္မွ ငါးဆယ္ ၾကာပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးပင္ သည္ ပူအိုက္စြတ္စို၊ သို႔မဟုတ္ ပူအိုက္ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ရာသီဥတုတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ၿပီး ႏိုင္ငံ အမ်ားအျပား တြင္ ေအာင္ျမင္စြာ စိုက္ပ်ိဳး ေနသည္ကို ေလ့လာ သိရွိ ရပါသည္။
နဂါးေမာက္သီး စားသုံးမႈ ႏွင့္ အသုံးခ်မႈ
နဂါးေမာက္သီးကို အသီးမွည့္ စားသုံးမႈ သာမက စက္မႈ ကုန္ၾကမ္း အျဖစ္လည္း အသုံးျပဳ ႏိုင္ပါသည္။ အသီး ၏ ၇၀% မွ ၈၀% ရွိေသာ အသီး၏ အသားကို စားသုံး ႏိုင္ၿပီး အသီးမွည့္ အတိုင္း မျပဳျပင္ဘဲ စားသုံးေလ့ ရွိပါသည္။ နဂါး ေမာက္သီး မွည့္ကို စက္မႈ ကုန္ၾကမ္း အျဖစ္ သုံးၿပီး ေဖ်ာ္ရည္၊ ယိုလုပ္ငန္း၊ ေရခဲမုန္႔၊ ဂ်ယ္လီႏွင့္ ဝိုင္လုပ္ငန္းမ်ား တြင္ တြင္က်ယ္စြာ သုံးေလ့ ရွိပါသည္။ အစားအေသာက္ မ်ားကို အေရာင္ဆိုးရန္ အတြက္ သဘာ၀ ဆိုးေဆး လုပ္ငန္းတြင္ လည္း အသုံးျပဳ ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပန္း အဖူးကေလး မ်ားကို စြပ္ျပဳတ္ျပဳ၍ စားေသာက္ ႏိုင္သလို အပြင့္ ကိုလည္း လၻက္ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ေရေႏြး ဆူဆူ ႏွင့္ေသာက္ပါက ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ ႏွင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါသည္မ်ား အတြက္ က်န္းမာေရး ေဆးတစ္မ်ိဳး အေနႏွင့္ သုံးေလ့ ရွိပါသည္။ နဂါးေမာက္သီး အနီတြင္ က်န္းမာေရး ေထာက္အကူျပဳ ဂုဏ္သတၱိမ်ား ေဆးဖက္ဝင္သည့္ အက်ိဳး ေက်းဇူး ရွိပါသည္။ နဂါးေမာက္သီး အနီသည္ ကင္ဆာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ သလို ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကိုလည္း သက္သာေစ ပါသည္။ အဆိပ္အေတာက္ ကို ေျပေစ သျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ ကို က်ေစၿပီး ေသြးတိုးကို က်ေစ သက္သာေစ ပါသည္။ ေသြးတြင္ ပါဝင္ေသာ သၾကား ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး ေသြးယိုစီးမႈကို ကာကြယ္ျခင္း ႏွင့္ သြားမ်ား ကိုလည္း ခိုင္မာေစ ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးတြင္ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ ေဖာ့စပရပ္ ဓါက္မ်ား ပါဝင္သျဖင့္ အ႐ိုးမ်ားကို ခိုင္မာေစၿပီး သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစျခင္း ႏွင့္ အသားအေရ၊ အေရျပားတို႔ကို လွပေစ ပါသည္။ အားလုံးၿခဳံငုံ၍ ေျပာရလၽွင္ နဂါးေမာက္ အနီသီးသည္ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူ ျဖစ္သည့္ ေဆးဖက္ဝင္ အသီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။
နဂါးေမာက္သီးပင္ စိုက္ပ်ိဳးေရး ၿခံမ်ားကို အိမ္တြင္ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ မွစ၍ ဧကေပါင္း မ်ားစြာ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၿခံမ်ား အထိ ေတြ႕ရႏိုင္ ပါသည္။ စာေရးသူ၏ ၿခံတြင္ နဂါးေမာက္ ပ်ိဳးပင္မ်ားႏွင့္ ကိုင္းျဖတ္မ်ားကို လိုအပ္သေလာက္ ဝယ္ယူ ရရွိႏိုင္ ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းသည္ ဝင္ေငြကို အျမန္ဆုံး ျပန္ရရွိ ေစေသာ ႏွစ္ရွည္ သီးစားပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ပထမ (၈)လမွ (၂)ႏွစ္အတြင္း ဝင္ေငြ ရရွိႏိုင္ၿပီး (၅)ႏွစ္ အတြင္း အျပည့္အဝ သီးပြင့္၍ ပုံမွန္ ဝင္ေငြေကာင္း ရရွိေစ ႏိုင္ပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးပင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းသည္ ပူေႏြး ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာေဒသ မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ အထူး သင့္ေလ်ာ္ေသာ ႏွစ္ရွည္ သီးစားပင္ ျဖစ္ပါသည္။ အသင့္အတင့္ ဆားေပါက္ ေနရာမ်ား တြင္လည္း ေအာင္ျမင္စြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။ ျမန္မာျပည္ ေနာင္ခ်ိဳၿမိဳ႕နယ္ ႏွင့္ ပုပၸါးေတာင္ ေဒသတြင္ စီးပြားျဖစ္ ေအာင္ျမင္စြာ စိုက္ပ်ိဳး ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရ ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို အျခား သီးႏွံမ်ား ႏွင့္ အတူ တြဲ၍ ေအာင္ျမင္စြာ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း သစ္ေတာဌာန ႏွင့္ ေပါင္း၍ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းမ်ား ကိုလည္း စီးပြားျဖစ္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ ပါသည္။
စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ။ ။ နဂါးေမာက္ပင္သည္ အျခားေသာ မ်ိဳးႏြယ္တူ ရွားေစာင္းျပသာဒ္၊ ပဒုမၼာပင္မ်ား ႏွင့္ မတူဘဲ မိုးေရခ်ိန္ လက္မ (၂၀) မွ လက္မ(၈၀)ခန္႔ လိုအပ္ပါသည္။ အလြန္အမင္း မိုးမ်ားပါက အပြင့္မ်ား ေႂကြက်ျခင္း၊ အသီးငယ္မ်ား ပုပ္၍ ေႂကြက်ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ ပါသည္။ အသင့္ေတာ္ဆုံး ေရေျမ သဘာ၀ကို အေသးစိတ္ ရွင္းလင္း ေဖာ္ျပထားပါသည္။
ေျမအမ်ိဳးအစား
နဂါးေမာက္ပင္ကို ေျမအမ်ိဳးအစား မ်ားစြာတြင္ ေကာင္းမြန္စြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။ အေရးႀကီး သည္မွာ ေရမဝပ္ရန္ ေရစီးေကာင္း ေစေသာ သဲႏုန္းေျမပြ တြင္ျဖစ္ရန္ လိုသည္။ ေျမေဆြးမ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ သဲႏုန္းေျမကို ႏွစ္သက္ပါသည္။ အနည္းငယ္ အခ်ဥ္ဓါတ္ ေပါက္ေသာ ေျမတြင္ နဂါးေမာက္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးထား သည္ကိုလည္း ေတြ႕ႏိုင္ ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးသူ၏ ဂ႐ုစိုက္မႈ၊ ကၽြမ္းက်င္မႈကို တည္၍ အနည္းငယ္ ဆားဓါတ္ပါေသာ ေျမတြင္လည္း ေအာင္ျမင္စြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။
နဂါးေမာက္ပင္ပ်ိဳးျခင္း
နဂါးေမာက္ပင္ကို (၁) အေစ့မွ ပ်ိဳးျခင္း၊ (၂) ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ဟူ၍ အဓိက နည္းႏွစ္မ်ိဳးျဖင့္ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ႏိုင္ပါသည္။
အေစ့မွပ်ိဳးျခင္း
အေစ့မွ ပ်ိဳးရာတြင္ နဂါးေမာက္ မိခင္ပင္မွ ေ႐ြးခ်ယ္ ထားေသာ ရင့္မွည့္သည့္ အသီးမွ အေစ့ကို ယူရပါမည္။ အေစ့မ်ားကို ေရေဆးၿပီး သဲႏုံးေျမ သို႔မဟုတ္ သဲႏုံး ႏွင့္ ေျမေဆြး ေရာထားေသာ ေျမတြင္ အေၫွာင့္ ေပါက္ေစပါ။ ေျမကို ေရစြတ္စို ေနပါေစ။ အေစ့မ်ားသည္ (၃-၄)ရက္ တြင္ အေၫွာင့္မ်ား စေပါက္ လာပါ မည္။ အေစ့မ်ား အေၫွာင့္ ေပါက္ၿပီး (၄-၅)ရက္ သတၱပတ္ အၾကာတြင္ အိုးတြင္ ထည့္၍ ပ်ိဳးရပါမည္။ အိုးမ်ားႏွင့္ ပ်ိဳးထားေသာ နဂါးေမာက္ပင္ကို (၉)လ (၁၀)လအၾကာတြင္ ေျမခ် စိုက္ႏိုင္ ပါသည္။ ဤစနစ္သည္ ႐ိုးရွင္း၍ လြယ္ကူေသာ္လည္း မူရင္းအပင္၏ အရည္အေသြး မွီေအာင္ ရရွိေနမႈ မေသခ်ာပါ။ ဝတ္မႈန္ကူးျခင္း သေဘာ သဘာ၀ အရ အျခား မ်ိဳးကြဲမ်ားႏွင့္ ေရာတတ္ပါသည္။ ထို႔အျပင္ အေစ့မွ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း သည္ အခ်ိန္ၾကာမွသာ သီးပြင့္ ပါသည္။ ငါးႏွစ္ ေျခာက္ႏွစ္ ၾကာေအာင္ အခ်ိန္ယူတတ္ ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ထက္ အခ်ိန္မ်ားစြာ ၾကာျမင့္ ပါသည္။ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ သင့္ေတာ္ ေသာနည္း မဟုတ္ပါ။
ကိုင္းျဖတ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
အလြယ္ကူဆုံး၊ ေဈးအခ်ိဳဆုံး၊ အသင့္ေတာ္ဆုံး မ်ိဳးပြားရန္မွာ ကိုင္းျဖတ္ မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးျခင္းပင္ ျဖစ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ သီးပြင့္ၿပီး တစ္ႏွစ္ မွ ႏွစ္ႏွစ္ အၾကာ ကိုင္းရင့္ၿပီး ခ်ိန္မွ စ၍ ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။
ကိုင္းျဖတ္၍ ပ်ိဳးျခင္းကို တစ္ႏွစ္ပတ္လုံး ပ်ိဳးႏိုင္ ေသာ္လည္း အမ်ားအားျဖင့္ အသီးသီးေသာ ရာသီကုန္ ဆုံးၿပီးမွသာ အကိုင္းျဖတ္ျခင္း၊ ပ်ိဳးျခင္း အလုပ္ကို ျပဳလုပ္ ၾကပါသည္။ အဝါေရာင္ အျဖဴေရာင္ အစရွိသျဖင့္ နဂါးေမာက္ပင္၏ မူလ သဘာ၀ အေရာင္ အစိမ္းေရာင္ မဟုတ္ေသာ အကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္၍ အပင္ေပါက္ ပ်ိဳးျခင္း မျပဳလုပ္ သင့္ပါ။ စိုက္ပ်ိဳးရန္ အတြက္ ကိုင္းျဖတ္ျခင္းကို နံနက္ခင္းတြင္ ျပဳလုပ္ သင့္သည္။ ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ အတြက္ နဂါးေမာက္ ကိုင္းျဖတ္ရာတြင္ အရွည္ တစ္ေပမွ တစ္ေပခြဲခန္႔ ျဖတ္သင့္ ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ ရွည္လၽွင္ ရွည္သလို အျမစ္သစ္မ်ား ထြက္ေပၚမႈ၊ အ႐ြက္ ႏွင့္ အတက္ ေပါက္မႈမ်ား ပိုျမန္ပါသည္။ အကိုင္းျဖတ္ ထဲတြင္ သိုေလွာင္ထားေသာ ေရႏွင့္ အစာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ အကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္ရာတြင္ ေအာက္ေျခကို အနည္းငယ္ ေ႐ြေစာင္း၍ ျဖတ္ေလ့ ျဖတ္ထ ရွိပါသည္။ ကိုင္းရင့္မ်ား သည္ ကိုင္းႏု မ်ားထက္ ပို၍ အင္းဆက္ပိုး မ်ားႏွင့္ အျခား ေဘးဒဏ္မ်ားကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္မ်ားကို မႈိသတ္ေဆးတြင္ တို႔ၿပီးမွ စိုက္ပါက မႈိေရာဂါ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါသည္။ ထို႔အျပင္ ကိုင္းျဖတ ္မ်ားကို ေအး၍ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ (၅)ရက္မွ (၇)ရက္ခန္႔ ထားၿပီးမွ စိုက္ေလ့ ရွိပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ မ်ားကို စိုက္ကြင္း ထဲတြင္ တိုက္႐ိုက္ စိုက္ႏိုင္ ေသာ္လည္း အရိပ္တြင္ ပ်ိဳးအိတ္ သို႔မဟုတ္ အိုးႏွင့္ ေျမေဆြးထည့္၍ အျမစ္ ထြက္လာရန္ ပ်ိဳးၿပီးမွသာ စိုက္ေလ့ ရွိပါသည္။
အကိုင္းျဖတ္မ်ားမွ အျမစ္ထြက္ ျမန္ေစရန္ အျမစ္ပြားေသး သို႔မဟုတ္ အျမစ္ထြက္ ေစေသာ ေဟာ္မုန္းေဆးတြင္ ႏွစ္ၿပီးမွ စိုက္ပါက အျမစ္ထြက္ ျမန္ပါသည္။ ရက္ ၄၀-၅၀ ခန္႔ၾကာမွ အျမစ္ထြက္ ေသာ နဂါးေမာက္ အကိုင္းျဖတ္သည္ ၁၀-၁၅ရက္ အၾကာတြင္ အျမစ္ ထြက္လာႏိုင္ ပါသည္။
အျမစ္ထြက္ ေစေသာ ေဟာ္မုန္းေဆး
နဂါးေမာက္ပင္ အကိုင္းျဖတ္ကို စိုစြတ္ေစၿပီး အျမစ္ထြက္ ေစေသာ ေဟာ္မုန္း အမႈန္႔တြင္ (၁၀) စကၠန္႔ခန္႔ ႏွပ္ၿပီးမွ စိုက္လၽွင္ အတက္ထြက္ျခင္း ျမန္ၿပီး သန္စြမ္းေသာ အျမစ္ပြားမ်ား (၄)လမွ(၆)လ အတြင္း ထြက္ရွိပါမည္။ အတက္မ်ား သည္လည္း တရက္ လၽွင္ တစ္လကၼခန္႔ ရွည္ထြက္ ပါမည္။ ကိုင္းျဖတ္မ်ားကို ခရီးေဝးသို႔ တင္ပို႔လၽွင္ ေရစိုေသာ စကၠဴ သို႔မဟုတ္ အဝတ္စ ႏွင့္ ရစ္ပတ္၍ ပို႔သင့္ပါသည္။ မလိုအပ္ေသာ ေရေျခာက္ေသြ႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ ျဖစ္သည္။ ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳး ထားေသာ ပ်ိဳးပင္ေပါက္ အိုးမ်ားကို ေရအနည္းငယ္ ေလာင္းေပး ႏိုင္ေသာ္လည္း ေရဝပ္၍ အပင္ပုပ္ျခင္း မျဖစ္ေစရန္ ဂ႐ုစိုက္ရ ပါမည္။ နဂါးေမာက္ ပ်ိဳးပင္မ်ား၏ အျမစ္မ်ားသည္ ပ်ိဳးအိတ္ သို႔မဟုတ္ အိုး၏ ေအာက္ေျခမွ ေဖာက္ထြက္၍ ေျမသို႔ စိုက္ဝင္ျပန္႔ပြား လာႏိုင္ ပါသျဖင့္ ပ်ိဳးပင္မ်ား ေျမခ်ရန္ အခ်ိန္မွာလည္း အေရးႀကီးပါသည္။ ပ်ိဳးပင္မ်ားကို အျမင့္ခုံတြင္ တင္ထားျခင္း၊ အမာခံ မ်က္ႏွာျပင္ ေပၚတြင္ တင္၍ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို ကိုင္းကူး ကိုင္းဆက္ျခင္း နည္းျဖင့္ မ်ိဳးပြား ႏိုင္ေသာ္လည္း အမ်ားအားျဖင့္ လြယ္ကူ ႐ိုးရွင္းေသာ ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း နည္းကိုသာ သုံးပါသည္။ ကိုင္းကူးျခင္းျဖင့္ မ်ိဳးရင္းတူေသာ အ႐ိုင္းပင္ကို နဂါးေမာက္ပင္ျဖင့္ မ်ိဳးပြားႏိုင္သည္ကို စာေတြ႕အေနျဖင့္ ေလ့လာႏိုင္ ေသာ္လည္း လက္ေတြ႕တြင္ စမ္းသပ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း မရွိေသးပါ။
ပ်ိဳးပင္မ်ားစိုက္ပ်ိဳးျခင္း
ပ်ိဳးပင္မ်ား၊ နဂါးေမာက္ ကိုင္းျဖတ္မ်ားကို တစ္ေနရာတြင္ စုစည္း၍ ပ်ိဳးခင္း အျဖစ္ ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ ေျမသားကို လြယ္ကူစြာ ျပဳျပင္ႏိုင္ျခင္း၊ လြယ္ကူစြာ ေရေလာင္းႏိုင္ျခင္း၊ အလင္းေရာင္ကို လြယ္ကူစြာ ေပးႏိုင္ျခင္း စသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား ရပါသည္။
ကိုင္းျဖတ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းကို မိုးရာသီ မေရာက္မီ သုံးလခန္႔ ႀကိဳတင္၍ ပ်ိဳးသင့္သလို အမွန္တကယ္ စိုက္ပ်ိဳးမည့္ ေနရာႏွင့္ မလွမ္းမကမ္း အနီးတြင္ ျပဳလုပ္ျခင္း အားျဖင့္ သယ္ယူ ပို႔ေဆာင္ခ သက္သာေစသည္။ အပ်က္အစီး သက္သာေစ ပါသည္။ ပ်ိဳးပင္မ်ားကို သက္တမ္း ႏုစဥ္တြင္ သင့္ေတာ္ေသာ အရိပ္ ျပဳလုပ္ေပး ရပါမည္။ အပင္ကိုင္းျဖတ္ ေ႐ြးခ်ယ္ရာတြင္ သန္စြမ္း၍ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိေသာ အတက္ ကိုင္းျဖတ္မ်ား ကိုသာ သုံးရပါမည္။ တစ္ဆယ္မီတာ ( ၃၂ ေပခန္႔ ) ပတ္လည္ ေျမကြက္လပ္ ရွိေသာ ပ်ိဳးဥယ်ာဥ္ တစ္ခုတြင္ ပ်ိဳးပင္ တစ္ေထာင့္ တစ္ရာခန္႔ ဆံ့ပါမည္။
ပ်ိဳးပင္ ကိုင္းျဖတ္ အခ်ဳိ႕သည္ အျမစ္မပြား၊ အတက္မေပါက္ ျဖစ္ႏိုင္ ပါသျဖင့္ လိုအပ္သည့္ ပမာဏထက္ ပို၍ ပ်ိဳးရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ မိမိ လိုအပ္မည့္ အပင္ေပါက္ ပမာဏ ႏွင့္ ပ်ိဳးရမည့္ အကိုင္းျဖတ္ ပမာဏသည္ အေရးႀကီး ပါသည္။
ေျမခ်စိုက္ပ်ိဳးျခင္း။ ။ နဂါးေမာက္ပင္သည္ ေနေရာင္ျခည္ကို ႏွစ္သက္ သျဖင့္ ကြင္းျပင္က်ယ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ ပါသည္။ အရိပ္က်ေသာ ေနရာတြင္ မစိုက္ပ်ိဳး သင့္ပါ။ သံနန္းႀကိဳး သို႔မဟုတ္ ဝိုင္ယာႀကိဳး သုံး၍ နဂါးေမာက္ပင္ကို မခ်ည္တုတ္ သင့္ပါ။ သံနန္းႀကိဳးသည္ နဂါးေမာက္ပင္ကို ထိခိုက္ ျပတ္က်ေစ သလို သံေခ်း တက္၍ ပ်က္စီးသြား သျဖင့္ ၾကာရွည္ မခံပါ။ အုတ္နံရံ၊ သစ္ပင္ စသည္တို႔ကို တြယ္တက္၍ ဥယ်ာဥ္ၿခံေျမတြင္ နဂါးေမာက္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းသည္ အပင္ အနည္းငယ္သာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါမည္။ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ ကြန္ကရစ္တိုင္၊ အုတ္တိုင္၊ သစ္မာ သစ္သားတိုင္မ်ား တန္းမ်ားကို သုံး၍ စိုက္ပ်ိဳး ရပါမည္။ နဂါးေမာက္တိုင္ မ်ားသည္ အပင္၏ အေလးခ်ိန္ကို ခံႏိုင္ရန္ ေတာင့္တင္း ရမည္ ျဖစ္သလို လူျဖင့္ ဝတ္မႈန္ကူးျခင္း၊ အသီးခူးျခင္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ရန္ လုံေလာက္ေသာ ဝင္လမ္း၊ ထြက္လမ္း ရွိရပါမည္။ စာေရးသူ၏ ၿခံမွ နဂါးေမာက္အဖူး၊ အပြင့္ငုံ၊ အပြင့္ စသည္ တို႔ႏွင့္ အတူ နဂါးေမာက္ အပင္ တို႔ကို ျပသထား ပါသည္။
သံကူ ကြန္ကရစ္တိုင္ျဖင့္ စိုုက္ပ်ိဳးျခင္း ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
နဂါးေမာက္ပင္မ်ားကို ေျမျခ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ တိုင္စိုက္၍ တိုင္ေဘး ပတ္လည္တြင္ စိုက္ပ်ိဳး ေသာနည္းကို စာေရးသူ အေနႏွင့္ ႏွစ္သက္ ပါသည္။ စာေရးသူ၏ ၿခံ တစ္တိုင္ႏွင့္ တစ္တိုင္ တစ္ဆယ္ေပ ပတ္လည္ျခား၍ စိုက္ၿပီး တိုင္ကို ေျမတြင္ တစ္ေပမွ တစ္ေပခြဲ အထိ စိုက္ပါသည္။ သံကူ ကြန္ကရစ္တိုင္ မ်ားကို သုံးၾကသလို အုတ္တိုင္မ်ား ကိုလည္း သုံးၾကပါသည္။ ကြန္ကရစ္တိုင္ကို ခုႏွစ္ေပခန္႔ ေလာင္းေလ့ ရွိပါသည္။
အုုတ္တိုုင္ျဖင့္ စိုု္က္ပ်ိဳးျခင္း ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
ကြန္ကရစ္တိုင္ တစ္လုံးလၽွင္ နဂါးေမာက္ပင္ တစ္ပင္မွ ေလးပင္ အထိ စိုက္ေလ့ ရွိပါသည္။ မိုးဦးက် ရာသီတြင္ စိုက္ေလ့ ရွိေသာ္လည္း ေရေလာင္း ႏိုင္လၽွင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံး စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။ ေရကို မနက္ခင္း ျဖစ္ေစ၊ ညေနခင္း ျဖစ္ေစ ေပးေလာင္း သင့္သည္။ စာေရးသူ၏ နဂါးေမာက္ၿခံတြင္ အပင္၏ အျမစ္ အနီးသို႔ ေရပိုက္ငယ္ သြယ္၍ ေရတိုက္႐ိုက္ ေလာင္းေသာ စနစ္ကို သုံးပါသည္။
ကိုင္းျဖတ္ေပးျခင္း
နဂါးေမာက္ပင္သည္ လ်င္ျမန္စြာ ႀကီးထြားေသာ အပင္ျဖစ္သည္။ တိုင္၏ ထိပ္သို႔ တစ္ႏွစ္ခန္႔ အတြင္း ေရာက္ရွိမည္ ျဖစ္သည္။ နဂါးေမာက္ပင္ကို တိုင္ႏွင့္ ေကာင္းမြန္စြာ တြယ္ကပ္ ေနေစရန္ ေလၽွာ္ျဖင့္ ခပ္ေခ်ာင္ေခ်ာင္ စည္းေပးရ ပါမည္။ စာေရးသူ အေနႏွင့္ သင္အူေလၽွာ္ ကိုသုံးပါသည္။ အကိုင္းအတက္ကို ခ်န္ထား၍ ေဘးတိုက္ ထြက္ေသာ အတက္မ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ပစ္ ပါသည္။
သင္အူကိုု အသံုုးျပၿပီး အပင္ကိုု တိုုင္သုုိ႔ ကပ္ခ်ည္ထားပံုု ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
အကိုင္းအတက္မ်ား ထြက္လာၿပီးေနာက္ နဂါးေမာက္ ပင္စည္ကို ေလဝင္ေလထြက္ မေကာင္းေစျခင္း၊ ေနေရာင္ျခည္ မက်ေရာက္ ေစျခင္း ျဖစ္ပါက မႈိေရာဂါ ျဖစ္ေစပါသည္။ ေရာဂါ က်ေရာက္ေသာ၊ ရိပုပ္ေသာ ကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္ေတာက္ျခင္း၊ ရိပုပ္ေနေသာ အသားကို ဓါး ႏွီးျပားႏွင့္ ျခစ္ခ်၍ ေကာ့ပါးေအာက္ဆိုဒ္ပါ မႈိသတ္ေဆးႏွင့္ လိမ္းေပးျခင္း၊ မႈိသတ္ေဆး မွန္မွန္ ဖ်န္းျခင္း ျပဳလုပ္ရ ပါသည္။
နဂါးေမာက္ ကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္ရာတြင္ သုံးဆင့္မွ ေလးဆင့္ ကိုင္းအားလုံးကို ျဖတ္ထုတ္ သင့္ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ရာ မ်ားကိုလည္း မႈိေရာဂါမွ ကာကြယ္ရန္ မႈိသတ္ေဆး တစ္ခုခု သုံးသင့္ ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္စျဖတ္န မ်ားကို မႈိေရာဂါ မက်ေစရန္ စိုက္ကြင္း အျပင္သို႔ စြန္႔ျပစ္ျခင္း၊ အပင္ေပါက္ ျပန္ပ်ိဳးျခင္း ႏွင့္ ေျမေဆြး ျပဳလုပ္ရာတြင္ သုံးျခင္း စသည္တို႔ ျပဳလုပ္ပါသည္။
နဂါးေမာက္ ကိုင္းမ်ားကို ျဖတ္ရာတြင္ သုံးဆင့္မွ ေလးဆင့္ ကိုင္းအားလုံးကို ျဖတ္ထုတ္ သင့္ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ရာ မ်ားကိုလည္း မႈိေရာဂါမွ ကာကြယ္ရန္ မႈိသတ္ေဆး တစ္ခုခု သုံးသင့္ ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္စျဖတ္န မ်ားကို မႈိေရာဂါ မက်ေစရန္ စိုက္ကြင္း အျပင္သို႔ စြန္႔ျပစ္ျခင္း၊ အပင္ေပါက္ ျပန္ပ်ိဳးျခင္း ႏွင့္ ေျမေဆြး ျပဳလုပ္ရာတြင္ သုံးျခင္း စသည္တို႔ ျပဳလုပ္ပါသည္။
ေရေလာင္းျခင္း
နဂါးေမာက္ပင္သည္ မိုးေခါင္ေရရွား အရပ္ေဒသတြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ အပင္မ်ိဳးႏြယ္ ျဖစ္ေသာ္လည္း အပင္ႀကီးထြားရန္ ေရအေျမာက္အမ်ား လိုပါသည္။ နဂါးေမာက္ျမစ္သည္ ေျမမ်က္ႏွာျပင္ အေပၚ ေျမလႊာတြင္ ေျခာက္လက္မမွ တစ္ေပပတ္ဝန္းက်င္ အတြင္းတြင္ရွိၿပီး ေဘးပတ္ပတ္လည္သို႔ ျဖာထြက္ပါသည္။ ေရေပးသြင္းေသာ စနစ္သည္ အျမစ္ပတ္လည္ရွိ ေျမသားကို လုံေလာက္ေသာ စိုထိုင္းဆေပးႏိုင္ရမည္ ျဖစ္သလို ေရမဝပ္ေစရပါ။ အထူးသျဖင့္ ေႏြရာသီတြင္ ေရေလာင္းရန္ လိုအပ္ပါသည္။ မိုးေရခ်ိန္လက္မ ငါးဆယ္မွ လက္မ တစ္ရာ ႐ြာသြန္းေသာ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ မိုးပုံမွန္ ႐ြာသြန္းပါက ေရေလာင္းျခင္းကို အေရးတႀကီး မလိုအပ္ပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေႏြရာသီတြင္သာ အပင္ႀကီးထြားမႈ အသီးႏႈန္း ေကာင္းမြန္ရန္အတြက္ ေရမွန္မွန္ေလာင္းေပး သင့္ပါသည္။ ေႏြရာသီတြင္ ေရခန္းေျခာက္ျခင္း၊ ေရေလာင္းရန္ ပ်က္ကြက္ျခင္းတို႔သည္ သီးႏႈန္းက်ဆင္းျခင္း၊ အသီးေသးျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစပါသည္။ အၾကမ္းအားျဖင့္ ဆိုရေသာ္ ပန္းပြင့္ရာသီ မေရာက္မွီ ေႏြရာသီတြင္ ပူးေႏြး ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ရာသီဥတုလိုအပ္သလို ပန္းပြင့္ရာသီႏွင့္ အသီးရာသီတို႔တြင္ လုံေလာက္ေသာ စိုစြပ္မႈ ရွိရပါ မည္။ နဂါးေမာက္စိုက္ရာတြင္ မလိုလားအပ္ေသာ ေရျပတ္လပ္မႈ၊ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕မႈမ်ား ရွိပါက သီးႏႈန္းနည္း ျခင္း၊ အသီးအ႐ြယ္ ပမာဏ ေသးငယ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစပါသည္။
ေရပိုက္ငယ္သြယ္၍ ေရတိုက္႐ိုက္ ေလာင္းေသာစနစ္ ဓာတ္ပံုု- ေက်ာ္ႏိုုင္
ပန္းမပြင့္မွီ အခ်ိန္တြင္ အသင့္အတင့္ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အခ်ိန္ရွိလၽွင္ ပန္းပို၍ ပြင့္ပါသည္။ ေျမသားအေန ႏွင့္ လုံေလာက္ေသာ စိုထိုင္းဆ၊ စြတ္စိုမႈ ရွိရပါမည္။ နဂါးေမာက္သီးေနခ်ိန္တြင္ အလြန္ေျခာက္ေသြ႕ျခင္းႏွင့္ ေရ အလြန္မ်ားျခင္း၊ ရာသီႏွင့္ ႀကဳံရပါက အသီးကြဲျခင္း၊ ေႂကြက်ျခင္းမ်ား ျဖစ္တတ္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သီးႏႈန္းေကာင္း ေစရန္ ေရပုံမွန္ေလာင္းရပါမည္။ ေကာင္းမြန္ေသာ ေရေလာင္းစနစ္ႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ ေျမသားစိုစြတ္မႈ ထိန္းသိမ္းျခင္းသည္ အလြန္အေရးႀကီးပါသည္။ ေကာက္႐ိုးေျခာက္၊ သစ္ခက္ေျခာက္မ်ားကို နဂါးေမာက္ပင္ ေျခရင္းတြင္ စုပုံေပးျခင္းျဖင့္ ေျမသားအပူခ်ိန္ကို ေလၽွာ႔ခ်ေပးႏိုင္သလို ေျမသား၏ စိုထိုင္းဆ၊ ေရကိုလည္း ထိန္းသိမ္းေပးပါသည္။ သို႔ေသာ္ ပူျပင္းေသာ ေျမသားတြင္ စြပ္စိုေအးျမေသာ ေနရာသည္ ပု႐ြက္ဆိပ္ႏွင့္ အျခား ေျမေအာင္းပိုးမႊားမ်ား၏ နားခိုအသိုက္အိမ္ျပဳလုပ္စရာ ျဖစ္သြားတတ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္၏ အျမစ္မ်ားကို ပု႐ြက္ဆိတ္ႏွင့္ ခ်မ်ားက ကိုက္ျဖတ္စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ နစ္နာဆုံး႐ႈံးမႈကိုလည္း ျဖစ္ေစပါသည္။
နဂါးေမာက္ပင္၏ အျမစ္မ်ားကို ပု႐ြက္ဆိတ္ႏွင့္ ခ်မ်ားက ကိုက္ျဖတ္စားေသာက္ျခင္း ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
ဓါတ္ေျမဩဇာ အသုံးျပဳျခင္း
နဂါးေမာက္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ ေအာ္ဂဲနစ္ ေျမဩဇာ၊ ေျမေဆြးသည္ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ေသာ္လည္း ဓါတ္ ေျမဩဇာကိုလည္း အသုံးျပဳရပါသည္။ ဓါတ္ေျမဩဇာ အသုံးျပဳပုံမွာ တစ္ေနရာႏွင့္ တစ္ေနရာ မတူညီၾကပါ။ ေျမ အမ်ိဳးအစား၊ ရာသီဥတု အေၾကာင္းအရာမ်ားစြာေပၚတြင္ ကြဲျပားျခားနားၾကပါသည္။ အပင္သက္တမ္း ႏုစဥ္တြင္ ဓါတ္ေျမဩဇာ အခ်ိန္မွန္ထည့္ျခင္းျဖင့္ အပင္ႀကီးထြားမႈကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါသည္။ ထိုင္ဝမ္တြင္ ရွိ နဂါးေမာက္ၿခံမ်ားတြင္ နဂါးေမာက္ တစ္ပင္လၽွင္ ၄-လတစ္ႀကိမ္၊ ႏြားေခ်း ၄- ကီလိုဂရမ္ႏွင့္ ၁၃-၁၃-၁၃ဓါတ္ ေျမဩဇာ ၁၀၀-ဂရမ္ သုံးပါသည္။ ဟာဝိုင္ရီတြင္ရွိ နဂါးေမာက္ၿခံမ်ားတြင္ ၁၆-၁၆-၁၆ ဓါတ္ေျမဩဇာကို ၁၈၀-၂၃၀ ဂရမ္ကို နဂါးေမာက္ တစ္ပင္လၽွင္ ၄-၆လတစ္ႀကိမ္ ထည့္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ ထုံးဓါတ္ႏွင့္ အနည္လို အာဟာရ ဓါတ္မ်ားကိုလည္း အသီးတင္ရန္၊ အသီးႀကီးထြားရန္ ထည့္ၾကပါသည္။
နဂါးေမာက္ပင္သည္ အသီးသီးရန္၊ အသီးႀကီးထြားရန္ ႏိုင္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္ လိုအပ္မႈ နည္းပါးသြားေသာ ေၾကာင့္ ဓါတ္ေျမဩဇာကို (၀-၁၀-၁၀) သို႔မဟုတ္ (၂-၁၀-၁၀) အစရွိေသာ ဓါတ္ေျမဩဇာကို သုံးရပါသည္။ ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံတြင္ သုံးႏွစ္ေအာက္ သက္တမ္းရွိ နဂါးေမာက္ ပင္ငယ္မ်ားကို ႏြားေခ်း (၁၀-၁၅) ကီလိုဂရမ္ႏွင့္ စူပါ ေဖာ့စဖိတ္ ၁၀၀ ဂရမ္ ထည့္ေပးပါသည္။
ပထမ (၂)ႏွစ္တြင္ အပင္တစ္ပင္စီအတြက္ ယူရီးယား ပုလဲဓါတ္ေျမဩဇာ (၃၀၀) ဂရမ္ႏွင့္ (၁၆-၁၆-၈) ရွိ ဓါတ္ေျမဩဇာမွာ (၂၀၀) ဂရမ္ ထည့္ေပးပါသည္။ ေျမဩဇာထည့္ရာတြင္ နဂါးေမာက္ပင္စိုက္ၿပီး တစ္လအၾကာ၊ (၆)လအၾကာႏွင့္ တစ္ႏွစ္အၾကာတြင္ အခ်ိန္မွန္ ထည့္ေပးေလ့ရွိပါသည္။ နဂါးေမာက္ ပင္သင္တန္း သုံးႏွစ္ႏွင့္ အထက္ရွိ အပင္မ်ားကို တစ္ပင္လၽွင္ ႏိုင္ႀတိဳဂ်င္ (၅၄၀)ဂရမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ေအာက္ဆိုဒ္ (၃၀၀)ဂရမ္ႏွင့္ ေဖာ့ စပရပ္ေအာက္ဆိုဒ္ (၇၂၀) ဂရမ္ႏႈန္း ႏွစ္စဥ္ ထည့္ေပးရပါသည္။ ထို႔အျပင္ ႏြားေခ်းေဆြး (၂၀) ကီလိုဂရမ္ကို နဂါး ေမာက္တစ္ပင္စီအတြက္ ထည့္ေပးရပါမည္။ ေျမဩဇာထည့္ရာတြင္ တစ္ႏွစ္လၽွင္ ေလးႀကိမ္ခြဲ၍ ထည့္ေပးေလ့ ရွိပါသည္။ တတိယအႀကိမ္ကို သီးကင္းစေလးမ်ား စတင္ခ်ိန္တြင္ ထည့္ေပးေလ့ရွိပါသည္။ သီရိလကၤာႏိုင္ငံတြင္ ေတာ့ နဂါးေမာက္ပင္ကို ေျမဩဇာထည့္ျခင္းအတ်ြက္ သတ္မွတ္ထားေသာ လမ္းညႊန္ခ်က္ မေတြ႕ရပါ။ ဓါတ္ေျမ ဩဇာ (၁.၁.၂)ကို ၃၀-၄၀ ဂရမ္လၽွင္ နဂါးေမာက္တစ္ပင္ႏႈန္း ထည့္ၿပီး တစ္ႏွစ္လၽွင္ သုံးႀကိမ္ ထည့္ေလ့ရွိပါသည္။ အခ်ိဳ႕ေနရာမ်ားတြင္ အထူးေရာစပ္ထားေသာ (၁၅-၅-၁၅-၈)ဆာလဖာ (၁.၆) မဂၢနီဆီယမ္ အနည္လို အာဟာရ ဓါတ္ေျမဩဇာကို နဂါးေမာက္တစ္ပင္လၽွင္ တႏွစ္ (၁၀၀)ဂရမ္ႏႈန္း ထည့္ပါသည္။နဂါးေမာက္ပင္ကို ဓါတ္ေျမဩဇာ မသုံးဘဲ ႏြားေခ်းႏွင့္ ေျမေဆြးသဘာ၀ ေျမဩဇာသုံး၍ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။ သဘာ၀ေျမဩဇာသုံး ေအာ္ဂဲနစ္ နဂါးေမာက္သီးသည္ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူအျဖစ္ ေဆးဘက္ဝင္ အသီးတစ္မ်ိဳး အေနႏွင့္ေဈးကြက္ဝင္၊ ေဈးေကာင္းဝင္ရေသာ သီးႏွံ ျဖစ္သည္။
နဂါးေမာက္သီးကို ရာသီမဟုတ္ သီးေစျခင္း ။ ။ နဂါးေမာက္သီးကို ရာသီအလိုက္ မဟုတ္ဘဲ အျခားၿခံမ်ားတြင္ မသီးမပြင့္ေသာ အခ်ိန္တြင္ ပြင့္ေစသီးေစ ရန္အတြက္ နည္းစနစ္မ်ားကို တြင္က်ယ္လြယ္ကူစြာ ေတြ႕ရခဲပါသည္။ ထိုင္ဝမ္ရွိ စိုက္ပ်ိဳးေရးၿခံမ်ားတြင္ လၽွပ္စစ္မီး ကို အသုံးျပဳ၍ ေန႔ည အလင္းအေမွာင္ ေျပာင္းလဲေပးျခင္းျဖင့္ ရာသီမဟုတ္ဘဲ ပြင့္ေစသီးေစပါသည္။ ည (၁၀) နာရီ မွ မနက္ (၂)နာရီအတြင္း ၁၀၀ ဝပ္မီးလုံးမ်ားကို ၁.၂မီတာမွ ၁.၅မီတာျခား၍ အျမင့္ ၁.၈မီတာခန္႔တြင္ ထြန္းေပးျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ရာသီမဟုတ္ဘဲ သီးေသာ နဂါးေမာက္သီးသည္ အ႐ြယ္ႀကီးျခင္း အရသာ ခ်ိဳျခင္းႏွင့္ ေဈးေကာင္းရ ျခင္း အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရွိပါသည္။ အစၥေရးႏိုင္ငံရွိ နဂါးေမာက္ၿခံမ်ားတြင္မူ ေဟာ္မုန္းေဆးမ်ား (ဥပမာ growth regulators ( N-(2-chloro-4-pyridinyl) - N-phenylurea (CPPU) and gibberellic acid ) သုံး၍ ရာသီ မဟုတ္ သီးပြင့္ေစႏိုင္ၾကပါသည္။
ေပါင္းပင္မ်ားကို ထိန္းသိမ္းျခင္း
ေပါင္းပင္ရွင္းလင္းျခင္းသည္ အလြန္အေရးႀကီးပါသည္။ ေပါင္းပင္မ်ားသည္ ေရႏွင့္ေျမဩဇာကို ခြဲေဝစား သုံးေသာေၾကာင့္ နဂါးေမာက္ပင္အတြက္ ေလၽွာ႔နည္းေစပါသည္။ေပါင္းပင္မ်ားသည္ ပု႐ြက္ဆိတ္၊ ျခစေသာ ပိုးမႊား မ်ား၊ ငွက္မ်ား နားခိုစရာ ျဖစ္ေစၿပီး ယင္းအင္းဆက္၊ ပိုးမႊားမ်ားက နဂါးေမာက္ပင္၏ ပင္စည္၊ အျမစ္မ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္ ဖ်က္ဆီးတတ္ပါသည္။
ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
နဂါးေမာက္ပင္တိုင္မ်ား တန္းမ်ားအၾကား အကြာအေဝးသည္ လည္း ေပါင္းရွင္းရန္အတြက္ အေရးႀကီးေသာ အခ်က္တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ စာေရးသူ၏ ၿခံတြင္ နဂါးေမာက္ပင္ႏွင့္ အသင့္အတင့္ ကြာေဝးေသာ ေနရာကို ပင္လုံးျပန္႔ ေပါင္းသတ္ေဆး ျဖန္းပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ႏွင့္ နီးေသာေနရာ မ်ားကို ေလာင္ေဆးေပါင္းသတ္ေဆး ျဖန္းပါသည္။ (ၾသဂဲနစ္ သုုိ႔မဟုုတ္ ဓာတုုလြတ္ စိုုက္ပ်ိုးသူမ်ားအေနျဖင့္လည္း မိမိတိုု႔ အဆင္ေျပေသာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ေပါင္းရွင္းႏိုုင္ပါသည္။ ယခုုနည္းလမ္းမွာစာေရးသူအသံုုးျပဳေသာ နည္းလမ္းသာ ျဖစ္ပါသည္ - အစိမ္းေရာင္လမ္းမွ ျဖည့္စြက္ခ်က္)
အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား
နဂါးေမာက္သီးသည္ အမ်ားေသာအားျဖင့္ အင္းဆက္ ပိုးမႊားရန္မွ ကင္းလြတ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ႏွင့္ အဖူးႏုမ်ား၊ အတက္ႏုမ်ား၊ အသီးအပြင့္တို႔ကို သာမက အျမစ္မ်ားကိုပါ ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္တတ္ေသာ ပု႐ြက္ဆိတ္ ႏွင့္ျခတို႔မွစ၍ ငွက္၊ လင္းႏို႔၊ ႂကြက္ အစရွိေသာ သတၱဝါငယ္မ်ား၏ နဂါးေမာက္ကို ကိုက္ျဖတ္စား ေသာက္ျခင္းျပႆနာလည္း ရွိပါသည္။ ပင္လုံးျပန္႔ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို အပတ္စဥ္ႏွံ႔စပ္ေအာင္ ျဖန္းေပးရပါမည္။ (အျခား ဓာတုုေဆးမ်ားကိုု မသံုုးဘဲ ကာကြယ္ႏွိမ္ႏွင္းနည္းမ်ားလည္း ရွိႏုုိင္ပါေသးသည္။) နဂါးေမာက္ပင္တို႔၏ အေျခအေနကိုလည္း အၿမဲမျပတ္ ေစာင့္ၾကည့္ေနရပါမည္။
အဖူးႏုမ်ား၊ အတက္ႏုမ်ား၊ အသီးအပြင့္တို႔ကိုကို ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္တတ္ေသာ ပု႐ြက္ဆိတ္ႏွင့္ျခ ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
ငွက္၊ လင္းႏို႔၊ ႂကြက္ အစရွိေသာ သတၱဝါငယ္မ်ား၏ နဂါးေမာက္ကို ကိုက္ျဖတ္စား ေသာက္ျခင္း ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
နဂါးေမာက္ပင္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ေရာဂါမ်ား
နဂါးေမာက္ပင္တြင္ မႈိေရာဂါႏွင့္ သံေခ်းေျပာက္က်တတ္ေသာ ေရာဂါတို႔ကို အမ်ားအားျဖင့္ ေတြ႕ရပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္၏ ပင္စည္တြင္ ေရစုေဝး၍ ေပ်ာ့လာၿပီး ပုပ္ေသာေရာဂါ ျဖစ္တတ္ပါသည္။ ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီး ေရအလြန္ အကၽြံ ေလာင္းျခင္းႏွင့္ မိုးအလြန္မ်ားေသာ ရာသီတို႔တြင္ ျဖစ္တတ္ပါသည္။ သံေခ်းကြက္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါကိုလည္း ေတြ႕ရတတ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္စည္တြင္ မႈိေရာဂါက်ေရာက္ပါက သီးႏႈန္းက်ဆင္း ျခင္း၊ အသီးမသီးျခင္း ျဖစ္တတ္ပါသည္။ နဂါးေမာက္ပင္၏ အလင္းေရာင္၊ ေနေရာင္ျခည္ ရရွိမႈ၊ ေလဝင္ေလထြက္ ေကာင္းမြန္မႈတို႔သည္ အေရးႀကီးပါသည္။
ပင္စည္တြင္ ေရစုေဝး၍ ေပ်ာ့လာၿပီး ပုပ္ေသာေရာဂါ ဓာတ္ပံုု - ေက်ာ္ႏိုုင္
နဂါးေမာက္သီး သီးျခင္း
နဂါးေမာက္ပင္သည္ စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္မွစ၍ ရွစ္လခန္႔အၾကာတြင္ စတင္သီးႏိုင္ပါသည္။ အပင္သက္တမ္း (၂)ႏွစ္ႏွင့္ အထက္ ကိုင္းရင့္ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးေရးၿခံမ်ားတြင္ တစ္ဧကလၽွင္ ၁၀-တန္ခန္႔ ထြက္ႏႈန္းရွိပါသည္။ အပင္ သက္တမ္း(၃)ႏွစ္ႏွင့္ ငါးႏွစ္အထက္ နဂါးေမာက္ၿခံမ်ားတြင္ ၁၀-တန္မက ထြက္ရွိႏိုင္ပါသည္။ အစၥေရး၊ မေလးရွားႏွင့္ ထိုင္ဝမ္ႏိုင္ငံရွိ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးၿခံမ်ားတြင္ တစ္ဟက္တာတြင္ ၁၆၀၀၀-၂၇၀၀၀ ကီလိုဂရမ္ခန္႔ ထြက္ရွိပါသည္။ ေကာင္းမြန္စြာ ဂ႐ုတစိုက္ စိုက္ပ်ိဳးထားမွသာ အသီးအ႐ြယ္ အစားႀကီးျခင္း၊ အရည္အေသြးျမင့္မား ျခင္း စေသာ အသီးမ်ားရပါမည္။ အသီး၏ အေလးခ်ိန္မွာ ၃၅၀ဂရမ္မွ ၈၅၀ဂရမ္ခန္႔ရွိပါမည္။ သီးၫွပ္ေႁခြျခင္းႏွင့္ မလိုလားအပ္ေသာ ကိုင္းပယ္ျခင္းတို႔သည္ အသီးအရည္အေသြးအတြက္ အေရးႀကီးပါသည္။
နဂါးေမာက္သီး ဆြတ္ခူးျခင္း
နဂါးေမာက္သီး ရင့္မွည့္ခ်ိန္သည္ စိုက္ပ်ိဳးရာအရပ္ေဒသ၏ ရာသီဥတုကို လိုက္၍ ေျပာင္းလည္း ျခားနား တတ္ပါသည္။ ရင့္မွည့္ခ်ိန္သည္ အမ်ားအားျဖင့္ ဇြန္လမွ ဒီဇင္ဘာလအတြင္း ရင့္မွည့္ၾကပါသည္။ နဂါးေမာက္သီး ကို ရင့္မွည့္ခ်ိန္လိုက္၍ ဆြတ္ခူးျခင္း၊ ေ႐ြးခ်ယ္ခြဲျခားျခင္း ျပဳလုပ္ရပါသည္။ စာေရးသူ၏ နဂါးေမာက္သီးၿခံတြင္ ေန႔စဥ္ အသီးဆြတ္ခူးျခင္း ျပဳရပါသည္။ နဂါးေမာက္သီးမ်ားကို ဆြတ္ခူးၿပီးေနာက္ ေအး၍ အရိပ္ရေသာ ေနရာတြင္ ထားရပါမည္။ နဂါးေမာက္သီးသည္ ဆြတ္ခူးၿပီးေနာက္ ထပ္မံရင့္မွည့္ျခင္း မျဖစ္ေတာ့သျဖင့္ ရင့္မွည့္ၿပီးမွသာ သို႔မဟုတ္ အခ်ိဳဓါတ္ႏွင့္ အက္စစ္ဓါတ္အျမင့္ဆုံး အခ်ိန္မွသာ ဆြတ္ခူးသင့္ပါသည္။ ရင့္မွည့္ၿပီးေသာ နဂါးေမာက္ သီးသည္ ပန္းနီေရာင္ ရွိပါသည္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္မွစၿပီး နဂါးေမာက္သီးရင့္မွည့္ခ်ိန္အထိ ရက္ေပါင္း ၄၀မွ ၅၀ ၾကာပါ သည္။ နဂါးေမာက္သီးကို ရက္၅၀ ခန္႔အထိ ထားပါက ပို၍ အရသာရွိေသာ ခ်ိဳေသာ အရသာရွိပါသည္။ သို႔ေသာ္ အမွည့္လြန္ နဂါးေမာက္သီးသည္ ေရရွည္ထားသို၍ မရပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ နဂါးေမာက္သီး ဆြပ္ခူးျခင္းသည္ သင့္ေတာ္ ေသာ မွန္ကန္ေသာ အခ်ိန္ျဖစ္ရန္ အေရးႀကီးပါသည္။
ၿပီးပါၿပီ။
(http://greenwaymyanmar.org/article/774)
ဦးေက်ာ္ႏိုင္ BE. Mech, PE (Myanmar Engineering Council )
ေႏြရာသီ Vocational Training နည္းပညာသင္တန္းမ်ား
& Red Pitaya Wine
အမွတ္ စ၂ (၇၁ x ၇၂) ရပ္ကြက္ႀကီး ၁၀
ရတနာလမ္း ႏွင့္ သိဂႌလမ္းအၾကား
ကားႀကီးကြင္းအနီး
ပေဒသာၿမိဳ႕သစ္
ျပင္ဦးလြင္ၿမိဳ႕
& Red Pitaya Wine
အမွတ္ စ၂ (၇၁ x ၇၂) ရပ္ကြက္ႀကီး ၁၀
ရတနာလမ္း ႏွင့္ သိဂႌလမ္းအၾကား
ကားႀကီးကြင္းအနီး
ပေဒသာၿမိဳ႕သစ္
ျပင္ဦးလြင္ၿမိဳ႕
References:
Dragon Fruit by H. P. M Gunasena , Department of Crop Science, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, Sri Lanka
Dragon Fruit by H. P. M Gunasena , Department of Crop Science, Faculty of Agriculture, University of Peradeniya, Sri Lanka