ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္​ပ်ိဳးျခင္​း
           ခရမ္းခ်ဥ္သည္ ေျခာက္ေသြ႕ေသာရာသီ၊ ေန႔အပူခ်ိန္ ၂၁-၂၅ဒီဂရီ စင္တီဂရတ္ႏွင့္ ညအပူခ်ိန္၁၅-၂၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အတြင္းေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းသည္။ အပူခ်ိန္၃၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ထက္ေက်ာ္လွ်င္ အပင္သည္ အသီးတည္ရန္ ခက္ခဲသည္။ စိုထိုင္းဆသည္ အသီးရင့္မွည့္ခ်ိန္တြင္ ၆၀ % ထက္ျမင့္မားေနလွ်င္ ေရာဂါက်ေရာက္မွဳကို တိုးေစျပီး မ်ိဳးေစ့အထြက္ႏွုန္းကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ မိုးရာသီအတြင္း မ်ိဳးေစ့ထုတ္ျခင္းသည္ အရည္အေသြး ညံ့ေသာမ်ိဳးေစ့မ်ားကိုသာ ရေစသည္။ ျပီးခဲ့ေသာရာသီတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္ခဲ့ေသာ အခင္းမ်ားအား အသစ္ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးႏွင့္ က်န္ရွိရာမွ ေပါက္လာေသာ ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးတို႔ ေရာေႏွာျခင္းမွ ကင္းေ၀းရန္ ေရွာင္ရွားပါ။
               စပါးျပီးေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းသည္ နီမတုတ္ႏွင့္ေရာဂါ က်ေရာက္မွုကို ေလ်ာ့ခ်ေစသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အပင္မ်ားအား လိုအပ္သလို ျပဳမူေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္ ေစာေစာရင့္မွည့္ျခင္း၊ ေရာဂါက်ေရာက္မွဳနည္းျခင္း အထြက္ႏွုန္း ျမင့္မားျခင္းႏွင့္ မ်ိဳးေစ့အရည္အေသြး ပိုမိုေကာင္းျခင္းတို႔ ရရွိေစပါသည္။ ကမာၻေပၚတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္ပ်ိဳးေသာ ဦးေဆာင္နိုင္ငံမ်ားမွာ အေမရိကန္၊ ဥေရာပနိုင္ငံမ်ား ဂ်ပန္ႏွင့္္တရုတ္တုိ႔ျဖစ္သည္။ ကမာၻခရမ္းခ်ဥ္ စိုက္ဧကေပါင္မွာ ဟက္တာသံုးသန္း ေက်ာ္ရွိသည္။

ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးမ်ားမွာ-
Arka Saur, Hisar Arun, Hisar Lalit, Pant T-3, Pusa Ruby, Roma, KS-2, Punjab Chhuhara, Selecion 120ႏွင့္ ျမန္မာေဒသမ်ိဳးေကာင္းမ်ား။

မ်ိဳးမေရာေစရန္ ထားရွိရမည့္ အကြာအေ၀း

  • အေျခခံမ်ိဳး အဆင့္(၂)မ်ိဳးေစ့အတြက္ -၅၀မီတာ
  • မ်ိဳးသန္႔ အဆင့္(၂)မ်ိဳးေစ့အတြက္     -၂၅မီတာ

ရာသီဥတုႏွင့္ ေျမအမ်ိဳးအစား
            ခရမ္းခ်ဥ္သည္ ေႏြးေသာရာသီကို ႏွစ္သက္ေသာ သီးႏွံျဖစ္သည္။ သင့္ေတာ္ေသာ အပူခ်ိန္မွာ ၂၀-၂၄ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ျဖစ္သည္။ ပ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္သည္ ၁၆ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ေအာက္ နည္းလွ်င္(သို႔) ၂၇ဒီဂရီထက္မ်ားလွ်င္ မေကာင္ေပ။
           အနီေရာင္ကို ျဖစ္ေစေသာ လုိင္ကိုပင္းဓါတ္သည္ ၂၁-၂၄ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ တြင္အျမင့္ဆံုးျဖစ္သည္။ ထုိေရာင္ခ်ယ္ဆဲလ္မ်ား ထုတ္ေပးမွဳသည္ အပူခ်ိန္၂၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ေက်ာ္လ်ွင္ လ်င္ျမန္စြာ ေလ်ာ့ခ်သြားနိုင္သည္။ ေရစီးေရလာေကာင္းျပီး ေရထိန္းထားနိုင္မွဳ ေကာင္းသည့္သဘာ၀ ေျမၾသဇာထက္သန္ ေသာေျမမ်ားသည္ ခရမ္းခ်ဥ္အတြက္ စံျပျဖစ္သည္။ သက္လ်င္မ်ိဳးမ်ားအတြက္ ေျမၾသဇာထက္သန္ေသာ ေျမမ်ားမွာ ပို၍ေကာင္းသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သည္ ေျမခ်ဥ္ငံဓါတ္ ၆မွ၇ရွိေသာ ေျမတြင္ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းသည္။ ေျမခ်ဥ္ငံဓါတ္၅.၅ခန္႔ရွိေသာ အက္ဆစ္ဆန္သည့္ ေျမခ်ဥ္မ်ားကို အေတာ္အသင့္ ခံနိုင္ရည္ရွိသည္။

ပ်ိဳးခင္းျပဳလုပ္ျခင္းႏွင့္ ျပဳစုေစာင့္ေရွာက္ျခင္း
          တစ္ဟက္တာစိုက္ပ်ိဳးရန္ အတြက္ပ်ိဳးပင္ရရွိရန္ ၂၀၀မီတာ ပတ္လည္ အက်ယ္ေျမဧရိယာ လုိအပ္ပါသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ပိ်ဳးေဘာင္အား အရွည္၇.၅မီတာ၊ အက်ယ္၁မီတာႏွင့္ အျမင့္၁၀-၁၅ စင္တီမီတာ အရြယ္အစားခန္႔ ျပင္ဆင္ရပါမည္။ ထို႔ျပင္၁၅း၁၅း၁၅ သံုးမ်ိဳးစပ္ ေျမၾသဇာ၀.၅ ကီလိုဂရမ္ ကိုလည္းမ်ိဳးေစ့မခ်မီ (၁၀)ရက္ခန္႔ တြင္ေရာေမႊထည့္ ထားေပးရပါမည္။ မ်ိဳးေစ့(၁)ကီလိုဂရမ္အတြက္ ကက္တန္(သို႔) စီရီစန္ (Cereson) (သို႔) သီရန္(၃)ဂရမ္ႏွုန္းျဖင့္ မ်ိဳးေစ့ကိုလူးနယ္စိုက္ပ်ိဳးရန္ အလြန္အေရးၾကီးသည္။ ထုိနည္းတူစြာ ပ်ိဳးေဘာင္အားေဖာ္မလင္ (၀.၅၁/၄၀ ရာခုိင္ႏွုန္း/m2) ျဖင့္ေဆးစီရင္ေပးရသည္။ ထုိသို႔ လုပ္ျပီးေနာက္ ပ်ိဳးေဘာင္အား ပလက္စတစ္အစျဖင့္ ၂၄နာရီၾကာေအာင္ ဖံုးအုပ္ေပးထားရမည္။
            ပ်ိဳးေဘာင္အား ထုိသို႔ ေဖာ္မလင္ျဖင့္ ပိုးမသန္႔ေပးလုိလွ်င္ ပိုးမႊားေရာဂါ က်ေရာက္မွဳ အားေလ်ာ့နည္းေစရန္ ဆိုလာအင္နာဂ်ီ ျဖင့္အပူေပးျခင္းကို ေဆာင္ရြက္သင့္သည္။ ထုိသို႔ အပူေပးရန္ ေန႔ခင္းတြင္ (၁၀)ရက္ၾကာေအာင္ ပလက္စတစ္ အၾကည္စျဖင့္ ဖံုးအုပ္ေပးပါ။ ထိုသို႔ ပိုးမသန္႔လိုလွ်င္ ၀.၂%ဘရက္စီေကာ (Brassicol) (သို႔) ကတ္တန္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ ပိ်ဳးေဘာင္အား ေလာင္းထည့္ပါ။ မ်ိဳးေစ့အား ၾကဲပက္၍ ျဖစ္ေစတန္းၾကား အကြာအေ၀း ၇.၅စင္တီမီတာ ထား၍ျဖစ္ေစ ပ်ိဳးေထာင္ပါ။ မ်ိဳးေစ့အား ပ်ိဳးေထာင္ျပီးေနာက္ ေျမေဆြးခပ္ပါးပါးႏွင့္ သက္ကယ္တို႔ကို ပ်ိဳးေဘာင္ေပၚမွ အုပ္ေပးပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ပ်ိဳးေဘာင္အား ေရပန္းခရားျဖင့္ ေရဖ်န္းပါ။ ေန႔စဥ္ ညေနခင္းတိုင္းတြင္ ေရပါးပါးေလာင္းပါ။ လိုအပ္လွ်င္ အပါတ္စဥ္ ဒိုင္သိမ္း အမ္-၄၅ ကဲ့သို႔ေသာ မွိဳသတ္ေဆး တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ခါးရိေရာဂါအား ကာကြယ္ရန္ ပက္ဖ်န္းပါ။

ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
          မ်ိဳးေစ့မ်ား ပ်ိဳးခင္းတြင္ပ်ိဳးေထာင္ျပီး  ၄-၅ပါတ္သား ပ်ိဳးပင္မ်ားသည္ ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးရန္ အသင့္အေနအထား ျဖစ္သည္။ ရရွိေနေသာ အစိုဓါတ္္အား ေလ်ာ့ခ်ရန္ (၄-၅)ရက္ခန္႔ ေရျဖတ္ေပးျပီး ပ်ိဳးပင္မ်ားအား ခံနိုင္ရည္ရွိလာေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးရမည္။ ပ်ိဳးပင္မ်ားအား ျပင္ညီစိုက္ခင္း(သို႔) ေဘာင္မ်ားတင္ျပီး ျပင္ထားေသာ စိုက္ခင္းတြင္ စိုက္ပ်ိဳးရမည္။

ပင္ၾကားတန္းၾကား အကြာအေ၀း       -၇၅* ၆၀ စင္တီမီတာ
မ်ိဳးေစ့နွုန္းထား                             -တစ္ဟက္တာလွ်င္ ၄၀၀-၅၀၀ ဂရန္ႏွုန္း
ပ်ိဳးေထာင္ခ်ိန္                             -ေအာက္တိုဘာလ
ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးခိ်န္                  -ပ်ိဳးေထာင္ျပီးေနာက္ ၄-၅ပါတ္သားခန္႔

သဘာ၀ေျမၾသဇာႏွင့္ ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ား ထည့္သြင္းေပးျခင္း
         တစ္ဟက္တာလွ်င္ ယူရီးယား ၁၀၀ကီလိုဂရမ္၊ တီဆူပါ ၂၀၀ကီလိုဂရမ္၊ ဓါတ္ဆား၂၀၀ ကီလိုဂရမ္ ႏွင့္အတူ ႏြားေခ်းတန္ ၂၀ကို ေျမခံအျဖစ္ ထည့္သြင္းေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ယူရီးယား ၆၀ကီလိုဂရမ္ကို ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ျပီး ၃၀ရက္သားတြင္ တစ္ၾကိမ္ႏွင့္ ၄၅ရက္အတြင္း တစ္ၾကိမ္ႏွစ္ၾကိမ္ခြဲျပီး ေက်ြးပါ။

ေရေပးသြင္းျခင္း
          အပင္ငယ္စဥ္တြင္ အျမစ္ပတ္၀န္းက်င္အား အၾကာခဏ ေရေလာင္းေပးရန္ လုိအပ္ပါသည္။ အပင္မ်ားအား ေႏြရာသီတြင္ ၃-၄ရက္ျခား တစ္ၾကိမ္ႏွင့္ ေဆာင္းရာသီတြင္ ၁၀-၁၅ရက္္ျခား တစ္ၾကိမ္ေရေပးသြင္းပါ။ ေဆာင္းတြင္း ကာလအတြင္း အသီးမ်ားရင့္မွည့္ ခိ်န္တြင္ေရေပး သြင္းရန္မလိုပါ။ ကာလအတန္ၾကာ ေျခာက္ေသြ႕ေနျပီး ေနာက္ရုတ္တရတ္ ေရမ်ားမ်ား ေပးသြင္းျခင္းသည္ အသီးကြဲမွုကို ျဖစ္ေစပါသည္။

ပိုးမႊားေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏွိမ္ႏွင္းျခင္း
ေရာဂါမ်ား
ခါးခ်ိေရာဂါႏွင့္ အျမစ္ပုပ္ေရာဂါ(Damping off and Root Rot)
         မ်ိဳးေစ့(၁)ကီလိုဂရမ္ကို ဆီရာစန္(Cerasan) သို႔မဟုတ္ ေကာ့ပါး ေအာက္ဆီကလိုရိုက္ (Copper oxychloride) ၃-ဂရမ္ႏွုန္းျဖင့္ လူးနယ္စိုက္ပ်ိဳးပါ။ ပ်ိဳးပင္မ်ားအား ကက္တန္၀.၂%ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းသည္ ခါးရိေရာဂါ ကာကြယ္ရာတြင္ ထိေရာက္သည္။

ေႏွာင္းပင္နာက်ေရာဂါ (Late Blight)
         ဤေရာဂါသည္ အပင္၏ မည္သည့္ၾကီးထြားေနေသာ အဆင့္တြင္မဆို က်ေရာက္သည္။ အညိုေရာင္မွ ခရမ္းေရာင္ အမည္းကြက္မ်ားသည္ အရြက္မ်ား၊ ရိုးတံမ်ား၊ အသီးမ်ားႏွင့္ ပင္စည္မ်ားေပၚတြင္ က်ေရာက္သည္။ ဇီးနက္(Zineb) သို႔ ဒိုင္သိမ္းဇက္-၇၈ ၀.၂%တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးအား အသံုးျပဳျခင္းသည္ ထိေရာက္ေသာ ကာကြယ္ႏွိမ္ႏွင္းမွဳ ျဖစ္သည္။

ရြက္လိပ္ ရြက္တြန္႔ ဗိုင္းရပ္စ္ေရာဂါ (Leaf curl virus)
      ဤေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ အရြက္မ်ားတြန္႔ လိမ္လာျခင္း၊ အရြက္အရြယ္အစား ေသးသြားျခင္း၊ ကိုင္းဖ်ာမွဳ အလြန္အကြ်ံမ်ား လာျခင္းႏွင့္အပင္ ၾကီးထြားမွဳ တန္႔သြားျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။ ထိုေရာဂါ ဗိုင္းရပ္(စ္)ကို သယ္ေဆာင္ေသာ ယင္ျဖဴ(white fly) ေၾကာင့္ပ်ံ႕ႏွံ႔ျဖစ္ပြားသည္။ ထိုေရာဂါကို က်ေရာက္ေစေသာ ယင္ျဖဴအား ရိုေဂါ(Roger)၊ မီတာစန္းေတာ့ (Metasystos) စသည့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို ၁၀ရကျ္ခား တစ္ၾကိမ္ပက္ျဖန္း ေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္တားဆီးနုိင္သည္။

သီးလံုးေဖာက္ပိုး (Fruit Borer)
            ဤသီးလံုးေဖာက္ပိုးသည္ အရြက္ေပၚတြင္ လူးလိမ့္သြားျပီး အသီးမ်ားအား အေပါက္ေဖာက္ကာ ၀င္ေရာက္သြားသည္။ ၎ကိုပိုးက်ေနေသာ အသီးမ်ားအား ခူးယူဖယ္ရွား ပစ္ျခင္းႏွင့္ Matasysox (၀.၂%)  (သို႔မဟုတ္) စီဗင္(Seving) ၀.၂%(သို႔မဟုတ္) ကာဘရိုင္း(Cabaryl) ၀.၂%စသည့္ပိုးသတ္ေဆး တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္နုိင္သည္။

မလိုလားအပ္ေသာ အပင္မ်ားအား ဖယ္ရွားပစ္ျခင္း
          အထူးသျဖင့္ အေျခခံမ်ိဳးေစ့ ထုတ္လုပ္ျခင္းအတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ အပင္မ်ားကို အပင္၏ အေျခအေနေပၚ မူတည္ျပီး ဂရုတစိုက္ဖယ္ရွားရန္ အေရးၾကီးပါသည္။ မ်ိဳးကြဲပံုသဏၭန္ရွိေသာ အပင္မ်ားကို ၎တို႔ႏွင့္ အသီးမ်ား၏ အေျခအေနေပၚမူတည္ျပီး ဂရုတစိုက္ ဖယ္ရွားရန္ အေရးၾကီးပါသည္။ မ်ိဳးကြဲပံုသဏၭန္ ရွိေသာအပင္မ်ားကို ၎တို႔ႏွင့္ ပင္ျခား၀တ္မွုန္ကူးျခင္းမွ ေလ်ာ့နည္းေစရန္ ပန္းမပြင့္မီ ကတညး္းက ဖယ္ရွားပစ္သင့္သည္။ အသီးမ်ား စတင္ရည့္မွည့္ လာေသာအခါ အပင္ႏွင့္အသီးမ်ား၏ ေယဘုယ်လကၡဏာ မ်ားကုိၾကည့္ရွုေလ့လာ သင့္သည္။ အပင္တစ္ပင္တြင္ အသီးဖြဲ႔စည္းမွုသည္ အလြန္တရာၾကီး ေနလွ်င္၎တုိ႔ ပံုသဏၭန္၊ အေရာင္ပွ်မ္းမွ် အရြယ္အစားႏွင့္ အသီးအတြင္းရွိ လကၡဏာမ်ား လုိအပ္ခ်က္ ပ်က္ကြက္ေနနိုင္ ေသာေၾကာင့္တစ္ပင္လံုးကို ဖယ္ရွားပစ္သင့္သည္။ ထုိအပင္မ်ားအတြက္ အသီးမ်ား ခူးျပီးမွ ဖယ္ရွားလ်ွင္အလြန္ ေနာက္က်ေနျပီးျဖစ္သည္။မ်ိဳးကြဲအပင္မ်ား အျပင္ေစာပင္နာ က်ေရာဂါ။ ရြက္ေျပာက္ႏွင့္ မိုဇိတ္(Mosaic) ေရာဂါက်ေနေသာ အပင္မ်ားကို လိုအပ္လ်ွင္ မၾကာမၾကာ စိုက္ခင္းမွ ႏွုတ္ယူဖယ္ရွားပစ္ရမည္။

အသီးခူးဆြတ္ျခင္းႏွင့္ အေစ့ထုတ္ျခင္း
          အသီးမ်ားအား လံုး၀ရင့္မွည့္ေသာအခါ (ပန္းေရာင္သို႔ အနီေရာင္) ခူးဆြတ္ရမည္။ အသီးမ်ားအား ခပ္စိမ္းစိမ္း အေနအထားတြင္ ခူးဆြတ္မည္ဆိုလွ်င္ ၎တို႔ရင့္မွည့္လာသည့္ တုိင္ေအာင္ေျခာက္ေသြ႔ေသာ ေနရာတြင္ ထားရွိရမည္။ တစ္နိုင္တစ္ပိုင္ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္း အတြက္မ်ားေသာ အားျဖင့္လူ အားျဖင့္ပင္ ထုတ္လုပ္နုိင္သည္။ ေကာင္းစြာရင့္မွည့္ ေနေသာအသီးမ်ားအား သတၱဳထည့္စရာမ်ား မဟုတ္သည့္ ပလက္စတစ္ျခင္း၊ ေတာင္း၊စည္ပိုင္း၊ ခြက္၊အုတ္ကန္အတြင္း သို႔ထည့္ပါ။ သတၱဳျဖင့္ လုပ္ထားေသာ ထည့္စရာမ်ားသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္အတြင္းရွိ အက္ဆစ္ဓါတ္ ျဖင့္ဓါတ္ျပဳျပီး အေစ့ရွင္သန္ နို္င္စြမ္းကိုထိခိုက္ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ၎တုိ႔ကိုအသံုးမျပဳသင့္ေပ။
         အသီးမ်ားကို ေျခေထာက္ျဖင့္နင္းျပီး ဖိေခ်ပါ။ အကယ္၍ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ျမန္ျမန္ေဆာင္ရြက္ လိုလွ်င္ခူးျပီးသား အသီးမ်ားကို ပလပ္စတစ္ျဖင့္ လုပ္ထားေသာ ထည့္စရာ တစ္ခုအတြင္းသုိ႔ ထည့္ပါ။ အေစ့တြင္ စြဲကပ္ေနသည့္ ပ်စ္ခ်ြဲသည့္အရည္မ်ား အားကြာသြားေစရန္ အပုပ္ခံျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ပါ။ ထုိသုိ႔အခ်ဥ္ ေပါက္မွု အခ်ိန္ကာလသည္ အခန္းပတ္၀န္းက်င္ ရွိအပူခ်ိန္ေပၚ မူတညပါသည္။ အကယ္၍ အပူခ်ိန္သည္ ၂၅ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ထက္ ျမင့္ေနလွ်င္ တစ္ေန႔တာ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားမွဳသည္ လံုေလာက္သည္။ အပူခ်ိန္သည္ ၂၅ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ေအာက္ေရာက္ေနလွ်င္ ၂-၃ရက္ထားရမည္။ ၃ရက္ထက္ပိုလ်ွင္ မ်ိဳးေစ့၏ အရည္အေသြးကို ပ်က္စီးေစနိုင္သည္။ အေစ့အား ေဆးေၾကာရန္ ထိုအခ်ဥ္ေဖာက္ အပုပ္ခံထားသည့္ အႏွစ္မ်ားအား ပလပ္စတစ္ထည့္စရာ အလြတ္တစ္ခုအတြင္းသို႔ ေလာင္းထည့္ပါ။ ထို႔ေနာက္ အဖတ္မ်ား ေမ်ာလာေစရန္ ခပ္နာနာေမႊေပးပါ။ ေအာင္ေသာအေစ့ မ်ားသည္ႏွစ္ျမဳပ္ ေနလိမ့္မည္။ ေရေပၚတြင္ ေပၚလာေသာ အဖတ္မ်ားအား ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ သန္႔စင္သြားသည္ အထိေဆးေၾကာျပီး အဖတ္မ်ားအား ဖယ္ရွားပါ။ သန္႔စင္ျပီး အေစ့မ်ားမွာ ေအာက္ေျခတြင္ စုက်န္ခဲ့လိမ့္မည္။
          အခ်ဥ္ေဖာက္ အပုပ္ခံမည့္အစား ၀.၇% ဟုိက္ဒရိုကလုိရစ္ ၇မီလီမီတာကို မ်ိဳးေစ့ထုတ္မည့္ ခရမး္ခ်ဥ္အႏွစ္ တစ္ကီလိုဂရမ္အတြက္ မ်ိဳးေစ့ထုတ္ယူမွဳအား လြယ္ကူေစရန္ အသံုးျပဳနိုင္သည္။ အက္ဆစ္အား ထည့္ေနစဥ္ ခရမ္းခ်ဥ္အႏွစ္အား ေမႊေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္အႏွစ္အတြင္း ေပ်ာ့ျပီးေပ်ာ္၀င္သြားသည့္ တိုင္ေအာင္ ေမႊေပးျခင္းကို မိနစ္၄၀ၾကာေအာင္ ဆက္လက္ေဆာင္ရြက္ပါ။

မိ်ဳးေစ့အေျခာက္ခံျခင္း
       ေဆးေၾကာျပီးသည့္ အေစ့မ်ားအား အေျခာက္ခံရန္ အရိပ္ေအာက္တြင္ ခပ္ပါးပါးျဖန္႔ပါ။ အေျခာက္ျမန္ေစရန္ လွ်ပ္စစ္ပန္ကာကို အသံုးျပဳနုိင္သည္။ ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျပီး ေနာက္ရက္တြင္ အေစ့မ်ားအား ေနျပျပီး အေျခာက္ခံနိုင္သည္။ လံုျခံဳစိတ္ခ်စြာ သိုေလွာင္နိုင္ရန္ အတြက္၆.၈% အစိုဓါတ္ က်န္သည္အထိ အေစ့မ်ားသည္ ေကာင္းစြာ ေျခာက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

မ်ိဳးေစ့အထြက္ႏွုန္း
      မ်ိဳးေစ့၏ အထြက္ႏွုန္းသည္ အပင္၏ၾကီးထြားမွု ပံုသဏၭန္၊ တစ္ပင္ပါအသီးအေရ အတြက္ႏွင့္အပင္အေရ အတြက္ေပၚမူတည္ျပီး ေျပာင္းလဲမွဳရွိပါသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ မွန္အိမ္ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးမွုတြင္ အသီး၁-ကီလိုဂရမ္ သည္မ်ိဳးေစ့၄ ရာခုိင္ႏွုန္းခန႔္ (၁၂၀၀ ေစ့ခန္႔)ထုတ္ယူ ရရွိပါသည္။ ကြင္းစိုက္ပ်ိဳးမွုတြင္ လက္သံုးျဖတ္လမ္းနည္းအရ မ်ိဳးေစ့၏ အေလးခိ်န္သည္ အသီးအေလးခ်ိန္၏ ၁-ရာခိုင္ႏွုန္းခန္႔ ရွိပါသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ မ်ိဳးေစ့အထြက္ႏွုန္းသည္ တစ္ဟက္တာလွ်င္ ၂၅၀-၄၀၀ ကီလိုဂရမ္ျဖစ္ျပီး မ်ိဳးေစ့၁၀၀၀၏ အေလးခ်ိန္သည္ ၂၅.၅-၃၃.၃ဂရမ္ျဖစ္သည္။

စိုက္ကြင္းစံခ်ိန္စံညြန္းမ်ား

  • မ်ိဳးေစ့ေရာရန္ ထားရွိရမည့္ အကြာအေ၀း-FS -၅၀မီတာ (CS-၂၅မီတာ)
  • ကြင္းဆင္းစစ္ေဆးျခင္း အၾကိမ္ေရ         -၃ၾကိမ္
မ်ိဳးေစ့စံခ်ိန္စံညြန္းမ်ား

  • အေညွာင့္ေပါက္မွဳ ရာခိုင္ႏွုန္း         -၇၀%
  • သန္႔စင္မွု ရာခိုင္ႏွုန္း                    -၉၈%

ေရးသားျပဳစုသူ - ေကာင္းျမတ္ (၂၀၀၂၊ ေရဆင္း)
 
Top