ခိုင္တိုစန္သည္ အဂၤလိပ္စကား Chitosan ျဖစ္သည္။ Chitin ခိုင္တင္ ဓာတ္ကို deacetylation process ဟု ေခၚေသာ acetyl CH3 CO ဓာတ္ေပါင္းကို ဖယ္ထုတ္ျခင္းနည္းျဖင့္ Chitosan ကို ရရွိသည္။ Chitin သည္ ျပင္သစ္စကား Chitine မွလာျပီး မူရင္းအေနျဖင့္ ဂရိစကား Chiton (Covering) ကာကြယ္ထားေသာ အဖံုးအကာျဖစ္ေသာ စကားမွ ဆင္းသက္လာဟန္ရွိသည္။


မူရင္းအေနျဖင့္ ခိုင္တင္ဓာတ္ေပါင္းမွတဆင့္ ဓာတ္ျပဳမႈတခ်ဳိ႕ ျပဳလုပ္ရာမွ ခိုင္တိုစန္ (ယခုက်ေနာ္တို႔ အသံုးျပဳႏုိင္ေသာ) ကို ရရွိသည္ဟု အလြယ္မွတ္သားႏိုင္သည္။ သို႔ျဖစ္ရာ ခိုင္တင္ဓာတ္ကို အနည္းငယ္ေလ့လာၾကည့္ပါက ခိုင္တင္ကို ေရေန အခြံမာေကာင္းမ်ား ဂဏန္း၊ ပုဇြန္၊ ခရု၊ ကမာ၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ေရဘ၀ဲ စသည္တို႔၏ အခြံမ်ားတြင္လည္းေကာင္း၊ အတြင္းခြံႏွင့္ အတြင္းသာ အမာခံမ်ားတြင္ လည္းေကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ထို႔ျပင္ အင္းဆက္မ်ား၏ အခြံ၊ ေတာင္ပံ၊ ကိုယ္အစိတ္အပိုင္း အမ်ားစုတြင္လည္း ထိုခိုင္တင္ဓာတ္ကို အေျမာက္အမ်ား ေတြ႕ရွိႏုိင္သည္။ မိႈမ်ား၏ ဆဲလ္နံရံမ်ားတြင္လည္း အဆိုပါ ခိုင္တင္ဓာတ္ကုိ ေတြ႔ရွိႏိုင္သည္။
သို႔ေသာ္ ခိုင္တိုစန္ ထုတ္ကုန္ အေနျဖင့္ စီးပြားျဖစ္ ထုတ္ယူလ်က္ရွိေသာ ခိုင္တင္ဓာတ္မွာ အမ်ာစုအားျဖင့္ လယ္ဂဏန္း၏ အခြံမာမွ ျဖစ္သည္။

     ခိုင္တိုစန္ထုတ္ကုန္ကို မ်ားစြာေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္မ်ားျဖင့္ ေနရာအႏွံအျပားတြင္ ထုတ္လုပ္သံုးစြဲေနခဲ့ၾကသည္။ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းမ်ား၊ ၀ိုင္အရက္ ေကာင္းမြန္ေစရန္ ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္းေကာင္း၊ အလွကုန္သံုးဆိုင္ရာ၊ ဓာတုေဆး၀ါးဆိုင္ရာ၊ ဇီ၀ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ၊ ေရသန္႔စင္ျခင္းဆိုင္ရာ၊ စိုက္ပ်ဳိးေရးသံုးကုန္း စသျဖင့္ က႑အလိုက္ အသံုးတြင္က်ယ္လ်က္ရွိသည္။ အ၀လြန္ေရာဂါ၊ ကုိလက္စထေရာ ျမင့္ျခင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အိပ္မေပ်ာ္ေရာဂါ၊ သြားခံတြင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ စသည္တို႔ကို ခိုင္တင္ကို အသံုးျပဳျပီး အဆင့္ျမင့္နည္းပညာျဖင့္ ကုုသလ်က္ရွိသည္။ အခ်ဳိ႕ေဆး၀ါးမ်ား၏ အျပင္ခြံကို ခိုင္တင္အသံုးျပဳျပီး ထုတ္လုပ္ေနျခင္းမ်ဳိးလည္း ရွိသည္။ ထိုသို႔ မ်ားစြာေသာ အသံုးမ်ားတြင္ ယခု ေဆာင္းပါးသည္ စိုက္ပ်ဳိးေရးဆိုင္ရာ အေၾကာင္းျခင္းရာမ်ားကိုသာ ဦးစားေပး ေဆြးေႏြးမည္ျဖစ္သည္။

      ခိုင္တိုစန္ကို စိုက္ပ်ဳိးေရးတြင္ မ်ားစြာတြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ အသံုးျပဳလ်က္ရွိေသာ္ျငား ေတာင္သူမ်ားအေနျဖင့္ အသိပညာ ဗဟုသုတ နည္းပါးလ်က္ရွိသည္။ ႏုိင္ငံျခားမွ တင္သြင္းလ်က္ရွိေသာ ခိုင္တိုစန္ေဆးမ်ားမွာလည္း တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳိး ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ရွိေသာ္လည္း ေတာင္သူမ်ားမွာ စရိတ္စက ၾကီးျမင့္စြာ ေပး၀ယ္ေနရလ်က္ ၄င္းတို႔၏ ထုတ္လုပ္နည္းစနစ္ မွန္ကန္မႈ တိက်မႈ ရွိမရွိကား တိက်ေသခ်ာစြာ သိရွိႏိုင္မည့္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးမႈမ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ မျပဳလုပ္ႏုိင္ေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္တိုင္ မလုပ္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေစ်းၾကီးေသာ္လည္း လယ္ယာသီးႏွံအတြက္ ေကာင္းမည္ထင္ျပီး အက်ဳိးအေၾကာင္း မ်ားစြာမသိလ်က္ ၀ယ္ယူေနရေပသည္။ အမွန္အားျဖင့္လည္း မည္သို႔ေသာ ပညာရွင္မ်ားက ခိုင္တိုစန္ကို မည္သို႔မည္ပံု ရရွိႏုိင္သည္ကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားျခင္း အလ်င္းမရွိခဲ့ေပ။ က်ေနာ္သည္ ပညာရွင္တေယာက္ မဟုတ္ေသာ္ျငား မိမိေလ့လာႏိုင္သေလာက္ လက္လွမ္းမွီသမွ်ျဖင့္ ယခုေဆာင္းပါးကို ေရးသားလုိက္ရျခင္း ျဖစ္သည္။ အမွားအယြင္းမ်ား မျပည့္စံုမႈမ်ား ရွိခဲ့ပါလွ်င္ ပညာရွင္မ်ားအေနျဖင့္ ကရုဏာသက္စြာျဖင့္ အျပဳသေဘာေဆာင္ ေ၀ဖန္အၾကံေပးမႈမ်ားကို ေပးသနားပါရန္ အထူးေတာင္းပန္အပ္ပါသည္။

        ခိုင္တိုစန္ကို စိုက္ပ်ဳိးေရး နယ္ပယ္တြင္ မ်ားစြာေသာ သုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားကို ၂၀ရာစုေႏွာင္းပိုင္းမွစတင္ခဲ့ကာ ယခုအခ်ိန္တြင္ ခိုင္တိုစန္၏ မ်ားစြာေသာ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို သိရွိျပီး ျဖစ္သည္။ ၄င္းတို႔အနက္မွ သိသာထင္ရွားေသာအခ်က္မ်ားကို ေဖာ္ျပသြားေပမည္။

၁။ အပင္၏ ဇီ၀ကမ္မျဖစ္စဥ္အရ SAR (Systematic Acquired Resistance) စနစ္တက်ခုခံမႈစနစ္ သည္ အပင္တိုင္းအတြက္ အလြန္အေရးပါေသာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ျဖစ္သည္။ ထိုျဖစ္စဥ္ကို ခိုင္တိုစန္က လံႈ႕ေဆာ္ေပးျခင္းျဖင့္ ဖ်ဴေစရီယမ္ ပင္ညိႈးေရာဂါ/ျမစ္ပုပ္ေရာဂါ၊ Botrytis မီးခိုးမိႈေရာဂါ၊ Late Blight ေႏွာင္းပင္နာက်ေရာဂါ/ ဖိုင္တိုသိုရာ မိႈေရာဂါ၊ Powdery Mildew ဖားဥမိႈေရာဂါ၊ Downy Mildew မိႈစက္ေျပာက္ ေရာဂါ၊ စသည္တို႔အျပင္ အျမစ္ နီမတုတ္ ေရာဂါ တို႔ကိုလည္း ကာကြယ္ေစသည္။

၂။ ထို႔ျပင္ ဖ်က္ပိုး၊ အင္းဆက္၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ေျမေအာင္းပိုးေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ခုခံႏိုင္စြမ္းရွိသည္။

၃။ မ်ဳိးေစ့စိမ္ရာတြင္ အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္လည္း ေပါက္အားေကာင္းျပီး အျမစ္ထြက္ႏႈန္းေကာင္းေစသည္။ အပင္ၾကီးထြားႏႈန္းကို ပိုမိုေစသည္။

၄။ ရြက္ျဖန္း အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ ေရေငြ႕ျပန္ျခင္းျဖစ္စဥ္ကို အလဟသ မျဖစ္ေစဘဲ အတုိင္းအတာတခုအထိ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ေရဆံုးရွံဳးမႈကို ကာကြယ္ေစသည္။

၅။ ရြက္ျဖန္းအျဖစ္ အသံုးျပဳရာတြင္ အရြက္၊ အပြင့္၊ အဖူး၊ အသီးတို႔ အေပၚတြင္ ပါးလႊာေသာ ဖေယာင္းလႊာအသြင္ ျဖစ္ေစျပီး ျပင္ပမွွ ေရာဂါ ဖ်က္ပိုးတို႔ကို ကာကြယ္ေပးေသာ ဒိုင္းကဲ့သို႔ ျဖစ္ေစသည္။

၆။ အလင္းျဖစ္ အစာခ်က္ျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို အားျမွင့္ကူညီေပးေသာေၾကာင့္ အပင္ၾကီးထြားႏႈန္း၊ အသီးတင္ႏႈန္း ျမင့္မားေစသည္။

၇။ ေျမျပင္ရာတြင္ အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ ေျမဆီလႊာ အဏုဇီ၀တို႔ႏွင့္ သဟဇီ၀နက်စြာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္တို႔ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစေသာေၾကာင့္ အပင္အတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ား ေပးစြမ္ေစရန္ ကူညီေပးသည္။

၈။ ေျမဆီလႊာတြင္ ခိုင္တိုစန္မ်ား ၾကြယ္၀ေစျခင္းျဖင့္ မိုးေခါင္၊ ေရမ်ား စေသာ သဘ၀ဥတုေဖာက္ျပန္မႈ ၏ ဆိုးက်ဳိးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေစေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ အပင္ဒဏ္ျဖစ္ေစမႈမ်ားကို သက္သာေစသည္။ ေျမဆီလႊာတြင္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ေနာက္ဆက္တြဲ အပင္ေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္မႈမ်ားကို ေလ်ာ့ပါးေစသည္။

၉။ ခိုင္တိုစန္ ရြက္ျဖန္းအသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ အသီး၊ အပြင့္၊ အရြက္တို႔၏ သက္တမ္းကို ၾကာရွည္ခံေစေသာေၾကာင့္ ေစ်းကြက္တြင္ မ်က္ႏွာပန္းလွသည္။

           ထိုသို႔ အက်ဳိးေက်းဇူး မ်ားလွေသာ ခိုင္တိုစန္ကို မည္သုိ႔မည္ပံု ျပဳလုပ္သည္ကို သိရွိသင့္ေပသည္။ အထက္ကေဖာ္ျပခဲ့သလို ခိုင္တင္ဓာတ္ေပါင္းမွ ဓာတ္ျပဳမႈ အနည္းငယ္ျပဳလုပ္ရာမွ ခိုင္တိုစန္ကို ရရွိေၾကာင္း အၾကမ္းဖ်ဥ္းသိရွိထားျပီး ျဖစ္သည္။ သဘာ၀အားျဖင့္ ခိုင္တင္ဓာတ္ရွိေသာ အထက္က ေဖာ္ျပခဲ့သည့္ ေရေန အခြံမာ၊ အင္းဆက္၊ မိႈတို႔သည္ သဘာ၀တြင္ ေပါမ်ားစြာ တည္ရွိျပီး ၄င္းတို႔ ေသေၾက ပ်က္စီးရာမွာ တျဖည္းျဖည္းေဆြးေျမ့ျပီး သဘာ၀ အဏုဇီ၀ အင္ဇိုင္းမ်ားက အဆင့္ဆင့္ ေခ်ဖ်က္ဓာတ္ျပဳၾကျခင္းျဖင့္ ခိုင္တိုစန္အျဖစ္သို႔ ေရာက္ရွိႏုိင္ေၾကာင္းကို ပညာရွင္မ်ားက ရွာေဖြ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကျပီးျဖစ္သည္။ အဆိုပါ ျဖစ္စဥ္သည္ အခ်ိန္ကာလအလိုက္ ၾကာျမင့္လြန္းျပီး တျခားေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားသို႔လည္း ကူးေျပာင္းႏုိင္ေသာေၾကာင့္ လူက ျပဳျပင္ဖန္တီးႏိုင္ေသာ နည္းလမ္းကို ရွာေဖြရေပမည္။

         ခိုင္တင္မွသည္ ခိုင္တိုစန္သို႔ ဓာတ္ျပဳေျပာင္းလဲေစျခင္းတြင္ ဓာတုနည္း ဇီ၀နည္းအားျဖင့္ ၂မ်ဳိး ေတြ႕ရွိရေပသည္။ ယခုလက္ရွိ စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိေသာနည္းမွာ ဓာတုနည္းျဖစ္သည္။ ေတာင္သူမ်ားအေနျဖင့္ ပိုျပီး အဆင္ေျပေသာနည္းမွာ ေဘးကင္းေသာ ဇီ၀နည္းျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ က်ေနာ္သည္ မိမိေလ့လာေတြ႕ရွိသည္ကို မခြၽင္းမခ်န္ ေဖာ္ျပေစေသာ ေစတနာျဖင့္ ၂မ်ဳိးလံုးကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။ ေဖာ္ျပပါ နည္း ၂မ်ဳိးတြင္ ဂဏန္းခြံတမ်ဳိးတည္းကိုသာ ဥပမာေပး ေဖာ္ျပသြားေပမည္။ က်န္ ခိုင္တင္ဓာတ္ရွိေသာ အရာမ်ားကိုမူ မိမိတို႔ ၀န္းက်င္ မိမိ၏ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္မႈ စြမ္းရည္ ဥာဏ္ရည္တို႔ေပၚ မူတည္ျပီး ဆက္လက္ေလ့လာၾကႏိုင္ၾကပါေစ။

ဓာတုနည္းျဖင့္ ခိုင္တင္မွ ခိုင္တိုစန္သို႔ နည္းလမ္း ၁

ဓာတုနည္းျဖင့္ ျပဳလုပ္ျခင္းသည္ ဆိုဒါ အက္ဆစ္မ်ား အပူမ်ားကို ကိုင္တြယ္ရသည္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ကိရိယာ စံုလင္မႈရွိရန္ လိုအပ္ရံုမွ်မက မိမိကုိင္တြယ္ေသာ အရာတို႔၏ ေဘးဥပဒ္ကိုလည္း ကနဦးတည္းက သိရွိနားလည္ျပီး ျဖစ္ရန္ လိုအပ္ေပသည္။

လိုအပ္ေသာ အရာမ်ား
ဂဏန္းခြံ ၁၀၀ ဂရမ္
4 % HCl (ဟိုက္ဒရို ကလိုရစ္ အက္ဆစ္ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း) ၁၄၀၀ ဂရမ္ ( ၁. ၄လီတာ)
5% NaOH (ေကာ့စတစ္ ဆိုဒါ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း) ၁၂၀၀ ဂရမ္ (၁. ၂ လီတာ)
70% NaOH (ေကာ့စတစ္ ဆိုဒါ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း) ၁၄၀၀ ဂရမ္ (၁. ၄ လီတာ)
အေလးခ်ိန္ရန္ ခ်ိန္ခြင္
တိုင္းတာရန္ ခြက္၊ ပိုက္ စသည္
အပူေပးရန္ မီးဖို (အပူခ်ိန္ပါ ၾကည့္ႏုိင္ေသာ)

၁။ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ (ဂဏန္းအခြံအတြင္းမွ ဂဏန္းအသားတို႔ ဖယ္ျပီးသား) အခြံမ်ား ၁၀၀ ဂရမ္ (၆က်ပ္သား ၀န္းက်င္) ကို ဟိုက္ဒရို ကလိုရစ္ အက္ဆစ္ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ၁. ၄ လီတာတြင္ ၃၆ နာရီ စိမ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရသန္႔ျဖင့္ ေဆးျပီး အခြံမ်ားကို ဆယ္ယူပါ။ (ကယ္စီယမ္ ကလိုရိုဒ္ကဲ့သို႔ minerals ဓာတ္ဆားမ်ားကို သန္႔စင္ေသာအဆင့္ျဖစ္သည္။)

၂။ မီးဖိုထဲတြင္ ၉၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အပူခ်ိန္တြင္ ခ်ိန္ျပီး ေကာ့စတစ္ ဆိုဒါ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ၁. ၂ လီတာတြင္ အထက္ပါ ဂဏန္းခံြမ်ားကို ၂၄ နာရီ စိမ္ပါ။ ျပီးေနာက္ ေရသန္႔ျဖင့္ ေဆးျပီး အခြံမ်ားကို ဆယ္ယူပါ။ ထို႔ေနာက္ ေနျဖင့္ အေျခာက္ခံပါ။ (ပရိုတိန္းမ်ားကို ဖယ္ေသာ အဆင့္ျဖစ္သည္။ ယခုအဆင့္တြင္ သန္႔စင္ေသာ ခိုင္တင္ကို ရရွိသည္။)

၃။ အခန္း အပူခ်ိန္တြင္ပင္ ရရွိေသာ ခိုင္တင္ကို ခိုင္တိုစန္အျဖစ္ေျပာင္းရန္ ေကာ့စတစ္ ဆိုဒါ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ၁. ၄ လီတာတြင္ ၇၂ နာရီ စိမ္ပါ။ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးေနရန္ လိုအပ္သည္။ ျပီးေနာက္ ေရသန္႔ျဖင့္ ေဆးျပီး အခြံမ်ားကို စစ္ျပီး ဆယ္ယူပါ။ ထို႔ေနာက္ ေနျဖင့္ အေျခာက္ခံပါ။ ခိုင္တိုစန္ သန္႔စင္ႏႈန္း ၇၀% ၀န္းက်င္ကို ရရွိေပမည္။ မိမိရရွိေသာ ကုန္ၾကမ္း ျပဳလုပ္မႈ ေသသပ္မႈ စသည့္အခ်က္မ်ားေပၚမူတည္သည္။ ေရရွည္ ထိန္းသိမ္းထားရန္အတြက္ ေရသန္႔ျဖင့္ ၂% ခိုင္တိုစန္ကို ေရာစပ္ထားရွိရမည္။ ေနာက္ဆံုးရရွိေသာ ခိုင္တိုစန္ကို ေရသန္႔ အဆ ၃၀ မွ ၅၀ ခန္႔ ေရာစပ္ထားရွိရမည္။ ေရသန္႔အစား ရွာလကာရည္ကို သံုးလွ်င္ ပိုအက်ဳိးထူးသည္။

အထက္ပါ နည္းစနစ္သည္ စက္ရံုသံုးနည္းျဖစ္ျပီး လိုအပ္ေသာ ကိရိယာမ်ားသည့္အျပင္ တိက်မႈအတြက္ အလြန္ ဂရုစိုက္ရေပသည္။ ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပမည့္ ဓာတုနည္းတမ်ဳိးသည္ အလြယ္စမ္းသပ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ ျဖစ္သည္။

ဓာတုနည္းျဖင့္ ခိုင္တင္မွ ခိုင္တိုစန္သို႔ နည္းလမ္း ၂

၁။ အတြင္းသား ဖယ္ထုတ္ထားေသာ ဂဏန္းခြံမ်ားကို ရွာလာကာရည္ (ဗီနီဂါ) တြင္ ၁ရက္မွ ၂ရက္ခန္႔ စိမ္ပါ။ ထို႔ေနာက္ အခြံမ်ားကို စစ္ယူျပီး ေနျဖင့္ အေျခာက္လွန္းပါ။


၂။ အေျခာက္လွန္းထားေသာ အခြံမ်ားကို ေကာ့စတစ္ ဆိုဒါ ျပင္းအား အနဲဆံုး ၄၀ % ရွိေသာ အရည္ထဲတြင္ ၁၀၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ရေအာင္ အပူေပးပါ။ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ရန္ ခက္ခဲသူမ်ားအတြက္ ဆိုဒါျပင္အားမ်ားေသာ အရည္ထဲတြင္ ရက္ေပါင္း ၂၀ မွ ၃၀ နီးပါး ေနပူထဲ ထားရွိျခင္းျဖင့္လည္း ခိုင္တိုစန္ကို ရရွိႏိုင္ပါသည္။ စြမ္းအား အနဲငယ္ ေလ်ာ့နည္းႏုိင္ေသာ္လည္း ေဘးကင္းေသာ နည္းျဖစ္သည္။ တလခန္႔ စိမ္ျပီး စစ္ယူ ဆယ္ယူျပီး ေနလွန္း အေျခာက္ခံပါ။

၃။ ေနာက္ဆံုးရရွိလာေသာ ခိုင္တိုစန္သည္ ရွာလကာရည္တြင္ ေကာင္းစြာ ေပ်ာ္၀င္ျပီျဖစ္သည္။ သိမ္းဆည္းထားလိုပါက ရွာလကာရွည္အဆ ၂၀ မွ ၃၀ ခန္႔ေရာစပ္ႏိုင္သည္။

ေဖာ္ျပပါ နည္းလမ္း ၂မ်ဳိးမွ ရရွိေသာ ခိုင္တိုစန္ အရည္ကို ရြက္ျဖန္းအေနျဖင့္ ေရ ၄ဂါလံတြင္ ၁၀၀ စီစီ ခန္႔ ေရာစပ္ျဖန္းႏုိင္သည္။

ဇီ၀နည္းျဖင့္ ခိုင္တင္မွ ခိုင္တိုစန္သို႔ နည္းလမ္း ၃

၁။ အတြင္းသား ဖယ္ထုတ္ထားေသာ ဂဏန္းခြံမ်ားကို ေနပူတြင္ ၁ ရက္ ၂ရက္ခန္႔ အေျခာက္ခံပါ။


၂။ အရမ္းစိုစြတ္လွ်င္ သို႔မဟုတ္ ေထာင္းရလြယ္ကူေစရန္ နာရီ၀က္ခန္႔ မီးဖုတ္ႏိုင္သည္။ ေျခာက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ေမာင္းဆံုတြင္ အမႈန္႔မ်ားျဖစ္သည္အထိ ေထာင္းရမည္။ ၾကိတ္စက္ျဖင့္လည္း ၾကိတ္ႏုိင္သည္။

၃။ ၁မီလီမီတာ အရြယ္ထက္ ေသးငယ္ေသာ အမႈန္မ်ားျဖစ္ပါက ၄င္းကို အီးအမ္-၁ (လႈပ္ရွားအီးအမ္ Activated EM) အသင့္ျပဳလုပ္ျပီးသား အရည္ျဖင့္ စဥ့္အိုးတြင္ ေရာစပ္ရမည္။ အီးအမ္-၁ ျပဳလုပ္နည္း ႏွင့္ မူလ အီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ျပဳလုပ္နည္းတို႔ကို သတၱေလာက အက်ဳိးျပဳ EM (Effective Microorganism) နည္းပညာ ေဆာင္းပါးတြင္ အေသးစိတ္ ဖတ္ရွဳႏိုင္သည္။

           ေရာစပ္ရမည့္ အခ်ဳိးမွာ ဂဏန္းခြံ အမႈန္ ၁ပိသာခန္႔တြင္ အီးအမ္-၁ ၂လီတာခန္႔၊ သကာ အခ်ဳိရည္ ၁လီတာ၊ ေရသန္႔ ၂လီတာတို႔ကို ေရာစပ္ေမႊပါ။ စဥ့္အိုး၏ တ၀က္ခန္႔ ေလဟာနယ္ျဖစ္ပါေစ။ ၂ရက္ ၃ရက္ခန္႔တြင္ မ်က္ႏွာျပင္အထက္သို႔ ပူစီေဖာင္းမ်ား ဆက္တိုက္ထြက္လာေပမည္။ ၂ရက္တခါ အိုးကို ေမႊးေပးေနရမည္။ ျပဳလုပ္ေနစဥ္ အေတာအတြင္း ပလက္စတစ္ အိတ္မဲျဖင့္ စဥ့္အိုးကို လံုစြာ စည္းထားရမည္။ ေမႊရန္ စတီးသို႔မဟုတ္ သန္႔စင္ေသာ တုတ္ေခ်ာင္းတို႔ကို အသံုးျပဳပါ။ ပူစီေဖာင္းထြက္ျခင္း မရပ္မခ်င္း ထားရန္လိုအပ္သည္။ အနဲဆံုး တလမွ ၂လအၾကာတြင္ ခိုင္တိုစန္ျဖစ္ေပၚျပီး သံုးရန္အသင့္ျဖစ္သည္။ ေရ ၄ဂါလံတြင္ ခိုင္တိုစန္ အရည္ ၅၀ - ၁၀၀ စီစီ ေရာစပ္ျဖန္းႏုိင္ပါသည္။

      အထက္ပါ ဇီ၀နည္းျဖင့္ ခိုင္တိုစန္ ျပဳလုပ္နည္းတြင္ အေရးၾကီးေသာ ဇာတ္ေကာင္မွာ အီးအမ္ျဖစ္သည္။ အခ်ဳိရည္သည္ အီးအမ္ အက်ဳိးျပဳ အဏုဇီ၀တို႔ ေကာင္းစြာရွင္သန္ေစရန္ အေထာက္အပံ့ျဖစ္သည္။ အီးအမ္တို႔မွ ထြက္ေသာ အင္ဇိုင္းတို႔သည္ သဘာ၀နည္းထက္ ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာ ခိုင္တင္မွ ခိုင္တိုစန္ အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲေပးၾကသည္။

      ထိုသို႔ စိုက္ပ်ဳိးေရးေလာကအတြက္ အက်ဳိးထူးလွသည့္ ခိုင္တိုစန္ ျပဳလုပ္နည္းကို မိမိေလ့လာမိသမွ် ေရးသားေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။ ေတာင္သူမ်ားအေနျဖင့္ ကိုယ္တိုင္ေဖာ္စပ္ ထုတ္လုပ္ျပီး အရည္အေသြးေကာင္းမြန္ေသာ သီးႏွံ ထြက္ကုန္မ်ား ထြကရွိျပီး ေအာင္ျမင္ျဖစ္ထြန္းၾကပါေစဟု ဆုမြန္ေကာင္း ေတာင္းလိုက္ပါသည္ခင္ဗ်ာ။

ခင္မင္တဲ့ ကိုေ၀ေအာင္
စိမ္းလန္းသစ္ေမႊးေရာင္း၀ယ္ေရး
၂၉။ ၈။ ၂၀၁၅။
မနက္ ၄း ၄၀ နာရီ။
ကိုးကား။ ။
http://www.ijens.org/Vol%2011%20I%2001/110201-8484%20IJBAS-IJENS.pdf
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-625-chitosan.aspx?activeingredientid=625&activeingredientname=chitosan
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866471/
http://www.bestchitosan.com/html_info/For-Agriculture-7.html
http://www.agricultureinformation.com/forums/sale/56725-chitosan-agriculture.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079670006000530
https://en.wikipedia.org/wiki/Chitin
https://en.wikipedia.org/wiki/Chitosan
http://www.ehow.com/how_8593488_make-chitosan.html
http://theunconventionalfarmer.com/recipes/bloom-fertilizer/
http://chifert.weebly.com/
မိမိ၏ လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ခ်က္မ်ား။



 
Top